01 December 2022

iOS app laten maken? Zo doen we dat bij Myler Media

Bij Myler Media maken we apps in allerlei soorten en maten. Ook iOS apps. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? In dit artikel leggen we de vier fases uit.
Shape 6

Bij Myler Media maken we apps in allerlei soorten en maten. Apps voor web, smartphones, wearables en andere devices. En dus ook iOS apps. We krijgen regelmatig de vraag hoe het traject eruit ziet wanneer bedrijven een iOS app laten maken door ons. In dit artikel leggen we het uit.

Over iOS apps

iOS apps zijn applicaties voor je iPhone en iPad. Je download ze via de App Store. Om de app aan te mogen bieden, moet de app aan verschillende regels van Apple voldoen. Denk aan privacy, veiligheid, prestaties en ontwerp, maar ook aan juridische en zakelijke regelgeving. Deze punten worden door Apple streng gecontroleerd voordat je app beschikbaar is in de App Store. Je kunt dus niet zomaar iets maken en online zetten.
 

ios appCodetaal

Een app maken betekent code schrijven. Je kunt daarvoor verschillende talen gebruiken. Bij Myler Media ontwikkelen we iOS apps met Swift. Dit is een compactere programmeertaal dan zijn voorganger Objective-C, waardoor we meer code in dezelfde tijd schrijven. 
 

ios app laten makenIn 4 fases een iPhone app laten maken

Overweeg je om door ons team een iOS app laten maken? Je bent dan vast benieuwd hoe dat in zijn werk gaat en welke fases we doorlopen. Hieronder leggen we het uit.

1. Definitie

Voordat we een regel code schrijven, zorgen we er eerst voor dat we in de huid van de eindgebruiker kruipen. Samen met jou als klant werken we in workshopvorm om zicht te krijgen in onze ideale klant, behoeften en pijnpunten. 

We werken belangrijke userflows en klantreizen uit om zicht te krijgen op de klantervaring en te weten voor welke problemen/pijnpunten we een passende oplossing moeten ontwerpen. Dit kunnen we vervolgens in een Proof of Concept of prototype valideren met eindgebruikers door gebruikerstesten. 

Aan het einde van deze fase hebben we inzichtelijk: wie onze gebruikers zijn en wat hun behoeften en belangrijkste pijnpunten zijn. We hebben uitgewerkte userflows en/of klantreizen die we vertalen in een concept.

2. Design

Vervolgens werken we de verschillende schermen visueel uit. Daar bouwen we wireframes en prototypes van die we testen bij eindgebruikers aan de hand van gebruiksscenario's. 

Het resultaat van deze fase is een helder beeld over hoe de MVP eruit zal zien. Op basis daarvan plannen we de sprints die je als klant met de ontwikkelaars gaat doorlopen.

3. Development

Nu is het tijd om de app daadwerkelijk te programmeren. Tijdens de ontwikkelfase werken we in Agile sprints. Een sprint is een klein, overzichtelijk deelproject. Na iedere sprint wordt een werkend (deel)product opgeleverd. Zo komt de app steeds meer tot leven en houden we samen grip op het project. Na de laatste sprint is de iOS app af en begeleiden we de livegang in de App Store.

4. Improve

Een iOS app is nooit echt af. Door onderhoud uit te voeren zorg je dat hij toegankelijk blijft bij iOS updates en/of nieuwe regelgeving. En dat de app blijft werken bij storingen, crashes, bugs of verouderde libraries.

Lees ook: Zo worden de onderhoudskosten van een mobiele app bepaald

Ieder kwartaal komen we bij elkaar om de doelen en ambities te bespreken en blikken we terug op het gebruik van de afgelopen periode. Wat ging er goed? Waar liggen kansen? We dragen pro-actief ideeën aan om de app steeds verder te verbeteren en door te onwikkelen.

Wat moet je zelf doen?

App ontwikkeling benaderen we echt als een samenwerking. We zijn geen leverancier, maar een partner voor onze klanten. We adviseren pro-actief over mogelijke kansen tijdens het gehele proces. De samenwerking is intensief: als klant wordt je een deel van ons team. Daarbij is het handig als er één persoon als product owner (PO) optreedt.

Als PO heb je de verantwoordelijkheid voor het prioriteren van de user stories op de sprint backlog. Ook heeft de PO mandaat om keuzes te maken en behartigt hij onder andere de belangen van de stakeholders aan de klantzijde. Daarbij vertaalt de product owner de wensen en eisen van stakeholders naar user stories. De product owner bepaalt de richting waarin onze development teams beweegt bij veranderende inzichten.

Wat kost een iOS app?

Dat is afhankelijk van de complexiteit van het project. Kleine projecten starten al bij € 30.000 voor een complete iOS app, maar het kan oplopen tot € 300.000 voor complexe apps. Naast de kosten voor ontwikkeling, is het ook goed om te weten dat Apple een deel van je in-app omzet krijgt. Tot één miljoen omzet is dat 15% en alles daarboven 30%.

Voorbeelden

Veel bedrijven hebben bij ons een iPhone app laten maken. Recente voorbeelden zijn productiviteitsapp List-it en webwinkel Startselect. Voor iotspot, de app voor hybride kantoren, deden we de doorontwikkeling. Bekijk meer voorbeelden in ons portfolio.

iOS app laten maken?

Na het lezen van dit artikel weet je wat je ongeveer kunt verwachten wanneer wij jouw iOS app maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel