10 redenen om jouw mobiele app te blijven doorontwikkelen
Doorontwikkelen is belangrijk om je mobiele app relevant, gebruiksvriendelijk en technisch op orde te houden. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Wat is doorontwikkeling?
Het landschap van mobiele technologie is constant in beweging. Nieuwe devices, updates van besturingssystemen en technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Om zeker te zijn dat jouw app mee kan blijven gaan in deze ontwikkelingen en blijft functioneren, zul je aan de app moeten blijven sleutelen. Doorontwikkelen noemen we dat.
Maar het initiatief kan ook vanuit jezelf komen: misschien wil je de app uitbreiden met nieuwe mogelijkheden of de gebruikerservaring steeds verder optimaliseren. Ook dat noemen we het doorontwikkelen van een app.
Redenen om apps te blijven doorontwikkelen
1. Updates van het besturingssysteem
Tussen 2010 en 2020 zijn we van iOS 3 naar iOS 14 gegaan. Met elke update van het besturingssysteem zijn nieuwe functies en mogelijkheden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan recente toevoegingen als Apple Pay, Dark Mode en Sign In With Apple.
Als app maker kun je van deze nieuwe functionaliteiten gebruikmaken. Zeker bij populaire updates als Apple Pay wordt het door je gebruikers gewaardeerd als je deze mogelijkheid ook in jouw app aanbiedt.
2. Technische ontwikkelingen
De techniek rondom apps staat ook niet stil. Er komen bijvoorbeeld nieuwe devices op de markt. Om zeker te zijn dat jouw app ook op deze nieuwe devices geïnstalleerd en gebruikt kan worden, is soms een aanpassing nodig.
Ook kun je tijdens het bouwen van apps gebruikmaken van libraries. Dit zijn kleine stukjes standaard code die gebruikt worden in iOS of Android apps. Erg handig, maar deze libraries kunnen ook verouderen of zelfs verdwijnen. Hierdoor kan de code stuk gaan. Belangrijk dus om in te gaten te houden en te blijven doorontwikkelen!
3. Nieuwe regels van Apple en Google
Om je app te plaatsen in de App Store of Google Play Store moet deze voldoen aan een aantal regels. Maar elk jaar veranderen de regels. Bijvoorbeeld om te zorgen dat apps blijven voldoen aan nieuwe schermformaten en geldende privacywetgeving.
4. Nieuwe functionaliteiten toevoegen
Maar doorontwikkelen draait niet alleen om het blijven voldoen aan de grillen van Apple en Google. Je kunt er natuurlijk ook zelf voor kiezen om je app door te ontwikkelen! Bijvoorbeeld door nieuwe of verbeterde functionaliteiten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan je bank app die het mogelijk maakt om via een QR-code een betaling te doen.
Nieuwe functionaliteiten en updates worden gewaardeerd door je gebruikers. Het is altijd leuk als je favoriete app nóg fijner werkt en steeds nieuwe features aankondigt. Voordeel voor jou als app maker is dat gebruikers blijven terugkomen, je app vaker gebruiken en zo trouwe gebruikers worden.
5. Gebruikservaring verbeteren
Een andere manier om te zorgen dat gebruikers blijven terugkomen en de app nog vaker gebruiken, is door de gebruikservaring te blijven verbeteren. Denk aan de snelheid verhogen, het design moderniseren en de zoekfunctionaliteit verbeteren.
6. Conversie-optimalisatie
Je hebt een slim verdienmodel voor je app bedacht, maar na lancering blijkt de app toch niet de gewenste resultaten op te leveren. Dat wil je verbeteren! Dus ga je aan de slag met conversie-optimalisatie. Door middel van A/B testen leer je je gebruikers steeds beter kennen en verhoog je je conversieratio.
7. Veiligheid
De veiligheid van een app verbeteren is meestal geen aantrekkelijk klusje. Als het goed gaat, zie je er namelijk helemaal niks van. Maar het is wel erg belangrijk! Nieuwe veiligheidsrisico’s en datalekken die nooit een probleem waren, kunnen zomaar de kop op steken. Door op te hoogte te blijven van mogelijke gevaren kun je blijven doorontwikkelen en de veiligheid garanderen.
8. Bugs oplossen
Met een bug bedoelen we een foutje in de code waardoor de app niet doet wat je als ontwikkelaar bedacht had. Door de app grondig te testen heb je al veel bugs eruit gehaald voor de app live ging, maar een onvoorzien foutje kan er altijd insluipen.
Door ook na lancering te blijven testen en gebruikersfeedback te verzamelen zul je er waarschijnlijk nog meer tegenkomen. Blijven opsporen en verbeteren door te blijven doorontwikkelen dus!
9. Extra talen toevoegen
Wil je je bereik vergroten? Een goede manier is door meer talen toe te voegen. Je Nederlandstalige app kun je bijvoorbeeld vertalen naar het Engels. Ook dat is een vorm van doorontwikkeling.
10. Accent verleggen
Vaak kom je er na lancering pas achter dat sommige onderdelen meer worden gebruikt dan een ander en dat bepaalde keuzes toch niet de beste waren. Of dat een app op een hele andere manier gebruikt wordt dan jij voor ogen had.
Het is dan de moeite waard om het accent te verleggen. Bijvoorbeeld door bepaalde functionaliteiten naar de voorgrond te brengen en andere juist wat meer weg te stoppen. Zeker als je statistieken bijhoudt, zal dit zich vanzelf aan je openbaren.
Jouw app doorontwikkelen?
Als ervaren app ontwikkelaar stappen wij regelmatig in nadat een mobiele app ontwikkeld en gelanceerd is. De app is bijvoorbeeld in het buitenland gemaakt, maar voor de doorontwikkeling wordt liever voor een Nederlands bureau gekozen. Ben jij op zoek naar een (nieuwe) partner voor de doorontwikkeling van jouw app? Neem contact met ons op!
Ook interessant: