11 May 2020

iPhone vs Android: Voor welk platform bouw je jouw app?

Ben je van plan om een native app te maken, dan zul je moeten kiezen of je jouw app voor iPhone (iOS) of Android ontwikkelt. Hoe kies je het juiste platform voor jouw app?
Shape 6

Ben je van plan om een native app te maken, dan zul je moeten kiezen of je jouw app voor iPhone (iOS) of Android ontwikkelt. Beiden platformen hebben hun eigen codetaal: iOS apps werken daarom niet op Android devices en andersom. Hoe kies je het juiste platform voor jouw app? In dit artikel delen we onze inzichten.

Waarom moet je überhaupt kiezen?

Het ontwikkelen van een app is niet in een middagje gedaan. Over het algemeen is het een lang traject waar ook de de nodige kosten bij komen kijken. Het ontwikkelen van een iPhone app is niet duurder dan het maken een Android app, maar omdat de platformen allebei in een andere taal geprogrammeerd worden, is er veel extra werk nodig om een app voor beide platformen beschikbaar te maken. 

Werk je met een klein budget, dan is het dus verstandig om je app eerst voor één platform te ontwikkelen. Speelt geld geen rol, dan kun je meteen aan de slag

iPhone vs Android

De keuze voor een Android device of een iPhone is een populaire discussie. De één zweert bij de fijne gebruikservaring en het strakke design van Apple, de ander kiest voor de veelzijdige Android met meer keuzevrijheid en aanpassingsmogelijkheden.

In Nederland zijn iOS en Android samen goed voor 99,73% van de markt. Er zit dus praktisch niets tussen: je bent óf Team Android of Team iPhone.

Misschien is deze tweestrijd je wel eens opgevallen en heb je de keuze voor jouw smartphone moeten verdedigen bij vrienden of familie. Ook door de grote spelers zelf wordt regelmatig olie op het vuur gegooid. Onderstaande commercial is hier een goed voorbeeld van. 

Misschien ben je zelf wel een uitgesproken lid van Team Android. Dat betekent echter niet dat jouw app idee automatisch het meest geschikt is voor Android. 

Om je te helpen de juiste keuze te maken, delen we enkele redenen om voor Android of iPhone te kiezen.

1. Afzetmarkt

In Nederland heeft Android een marktaandeel van 59,44% en iOS van 40,29%. Door de jaren heen schommelen deze percentages wat, maar er zijn geen indicaties dat iPhone het op korte termijn van Android gaat winnen.

Kijk je puur naar deze cijfers, dan is potentiële afzetmarkt met Android in Nederland dus het grootst.
 
marktaandeel ios vs android in nederlandbron: Statcounter


Richt je je met jouw app echter op het buitenland, dan gelden er andere verhoudingen.

  • Noord-Amerika: Android: 44,28% | iOS: 55,53%

  • Zuid-Amerika: Android: 89,28% | iOS: 10,24%

  • Afrika: Android: 85,44% | iOS: 13,19%

  • Azië: Android: 82,55% | iOS: 16,71%

  • Oceanië: Android: 48,15% | iOS: 51,57%

  • Europa: Android: 70,43% | iOS: 29,18%
     

Wereldwijde populariteit iPhone vs AndroidDeze verschillen hebben met name te maken met de gemiddelde kosten van een Android device of iPhone. In veel opkomende markten is een iPhone bijna 4x zo duur. Zet daar een lager gemiddeld inkomen naast en de keuze voor een Android device is gemakkelijk te verklaren.
 

kosten iphone en android wereldwijd
2. Doelgroep

Richt jouw app zich op jongeren? Dan is een iOS app waarschijnlijk slimmer. Onderzoek van Telecompaper laat zien dat 52% van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 20 jaar in 2018 een iPhone had, terwijl dat in 2016 nog 44% was. Ook twintigers verruilen hun Android devices steeds sneller voor een iPhone.

Internationaal onderzoek laat zien dat Android vooral domineert bij mensen met lagere inkomens en iPhone dus bij hogere inkomens.

3. Verdienmodel

Er zijn veel manieren om geld te verdienen met een app. Afhankelijk van je verdienmodel is een iOS of Android voor jou de juiste keuze. 

Richt je je vooral op in-app aankopen? Dan kun je beter voor een iOS app kiezen. iPhone-gebruikers geven gemiddeld $1,08 per app uit, terwijl Android-gebruikers slechts $0,43 per app aankopen.
 

in-app aankopen per platformAndroid apps weten vooral te verdienen aan advertenties.
 

Android vs iphone opbrengsten
4. Technologie

Wil je dat jouw app gebruik maakt van de laatste technologie? Dan is het belangrijk dat je gebruikers wel de laatste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd hebben. 

Wereldwijd installeren iPhone-gebruikers sneller een nieuw besturingssysteem dan Android-gebruikers. Een groot deel van de Android gebruikers gebruikt zelfs nog een oud besturingssysteem.

adoptie ios 13

Adoptie iOS 13. Bron.

adoptie androidAdoptie Android Pie 9. Bron.

5. Plaatsing in stores

De kosten om een app in de App Store en Play Store te plaatsen zijn ook verschillend. Bij Apple betaal je $99,- per jaar en bij Google eenmalig slechts $25,-. Bij beiden sta je vervolgens nog 30% af voor alle verkochte digitale producten en abonnementen (Update: of 15% voor kleinere ontwikkelaars met een omzet tot een miljoen dollar).

Naast de kosten is het publiceren van een app over het algemeen makkelijker in de Play Store dan in de App Store. Apple heeft een strenger acceptatiebeleid.

Ons advies: Eén platform kiezen en bij succes doorontwikkelen

In dit artikel hebben we uitgelegd waarom het verstandig is om goed na te denken over het besturingssysteem van jouw app. 

Heb je een oneindig budget, ontwikkel dan voor zowel iPhone als Android. Zo kun je gebruikmaken van alle voordelen die beide platformen bieden.

Speelt geld echter wel een rol, dan adviseren we om je eerst één platform te kiezen en daar een Minimum Viable Product (MVP) van te bouwen. De juiste keuze is afhankelijk van het land waar je je op richt, je doelgroep, je verdienmodel en de techniek die je wenst te gebruiken.

Wil je eens sparren met ons over jouw app idee? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij hebben al veel apps gebouwd en kunnen je dus goed adviseren! Benieuwd naar een inschatting van de kosten? Gebruik dan onze app-calculator

Ook interessant:

Deel dit artikel