22 April 2020

5 redenen om eerst een MVP van je mobiele app te bouwen

Je hebt een goed idee voor een mobiele app en wil graag een app ontwikkelen. Maar hoe kom je er nu achter of deze mensen wel écht op jouw idee zitten te wachten? Het antwoord: bouw een Minimum Viable Product (MVP).
Shape 6

Je hebt een goed idee voor een mobiele app en wil graag een app ontwikkelen. Je bent er heilig van overtuigd dat mensen met smart zitten te wachten om jouw app te gebruiken. In alle enthousiasme wil je direct aan de slag met het ontwikkelen van de perfecte app zoals jij dat precies in je hoofd hebt zitten. 
 

Maar hoe kom je er nu achter of deze mensen wel écht op jouw idee zitten te wachten? Dat er markt is voor jouw idee en dat mensen hiervoor willen betalen?
 

Het antwoord: bouw een Minimum Viable Product (MVP).
 

Wat is een MVP?

Een MVP is de meest minimale versie van een nieuw product of dienst. Zoals een proefdruk van je nieuwe boek. Een MVP wordt ontwikkeld vanuit de gedachte om snel kennis op te doen over het gebruik van je product of dienst en op basis van deze kennis aannames te valideren en nieuwe keuzes te maken. 

Lees voor meer uitleg het artikel "Wat is een MVP?'
 

Waarom een MVP? 

Op het moment dat je slechts een idee hebt om een app te ontwikkelen wil je er eigenlijk zo snel mogelijk achter komen of jouw idee überhaupt wel levensvatbaar is of niet. Je bent al druk in gesprek geweest met potentiële klanten en iedereen geeft aan het graag te willen gebruiken. Maar jij weet als geen ander dat er een groot verschil zit tussen wat mensen zeggen en wat zij ook daadwerkelijk doen... 
 

Door een MVP te bouwen heb je een werkend product dat je kan gebruiken om inzichten op te doen en de levensvatbaarheid van je app te valideren. In dit artikel beschrijven wij de 5 redenen waarom het eerst bouwen van een MVP een goed idee is! 
 

1. MVP: een slimme investering

Investeer je liever veertig of twintig duizend euro om erachter te komen dat er geen markt is voor je app?
 

Retorische vraag natuurlijk. Ondernemers en investeerders willen met minimale investeringen erachter komen of ze ‘iets’ te pakken hebben of niet. Het bouwen van een MVP is hierop het antwoord. Doordat je met relatief lage kosten feedback kan ophalen en de levensvatbaarheid van jouw idee kan toetsen kom je er dus snel achter of je door moet investeren of de stekker eruit moet trekken.
 

2. Laser focus 

Voordat je het aan de slag gaat met het ontwikkelen van een MVP is het belangrijk om een duidelijk doel te definiëren als team. Waar werken we naartoe? Wanneer is de MVP een succes en hoe gaan we dit meten?
 

Als team definieer je de uitdaging en welke functionaliteiten prioriteit krijgen in de ontwikkeling van de MVP. Door hier vooraf goed over na te denken zorg je dat het hele team een duidelijk en meetbaar doel heeft waar ze de komende tijd naartoe gaan werken. 
 

3. Ontwikkel in lightning speed

De randvoorwaarden liggen er nu. Het team heeft een duidelijk doel en weet precies welke functionaliteiten er gebouwd moeten worden. Nu is het tijd om te bouwen. Niet alles, maar slechts de essentiële functionaliteiten.
 

Het team kan nu aan de slag om in een hoog tempo te ontwikkelen. Grote brokken werk worden iteratief opgepakt en opgedeeld in kleine deelopleveringen, die je continu kan toevoegen in de app. Zo kun je snel feedback ontvangen
 

4. Ontwikkel verder op basis van échte feedback!

Doordat je vanaf het begin af aan al steeds deelproducten oplevert kun je al in een vroeg stadium aannames testen en feedback ontvangen van je gebruikers. Hoe wordt de app ontvangen? Waar zit volgens hen de waarde van de app? Wat vinden ze fijn, en nog belangrijker: niet fijn?
 

Doordat je gebruikers mogen meedenken over de ontwikkeling ‘voelt’ het product ook van henzelf. Je creëert engagement met je doelgroep en zij willen maar al te graag met je meedenken over hoe de app nog beter kan worden. Deze feedback geeft vervolgens richting aan de vervolgstappen die je kan zetten bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Dichter bij de behoeften van je doelgroep kun je niet zitten!
 

5. Makkelijk op te schalen!

Het team heeft in de ontwikkeling van de MVP al duidelijke keuzes gemaakt over welke functionaliteiten er als eerst ontwikkeld moeten worden. Een belangrijk voordeel dat een MVP fase heeft, is dat de ontwikkelaars al slim hebben nagedacht over de technische architectuur - mocht het idee van de app levensvatbaar zijn.
 

Door hier in het begin al slim over na te denken voorkom je dat je twee keer hetzelfde werk moet doen en kun je gemakkelijk opschalen en doorontwikkelen aan een nog betere versie van jouw app!
 

Myler Media en MVP ontwikkeling

Al jaren ontwikkelen wij met onze klanten op basis van deze MVP gedachte. Onze multidisciplinaire teams vormen samen met de klant één team met de verantwoordelijk om samen een idee voor een app tot realisatie te brengen. 
 

Ben jij benieuwd hoe we jouw idee app-idee tot leven kunnen brengen? Wil je meer informatie over ons ontwikkelproces ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om samen te brainstormen.


 

Ook interessant:

Deel dit artikel