Wat zijn White Label apps? En waarom zou je er eentje maken?
White label apps zijn een slimme manier om bestaande apps te kopiëren en daar je eigen branding op te plakken. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillen en voordelen vergeleken met reguliere apps.
Wat is een white label app?
Een white label app is een generieke app die je kunt dupliceren. Er wordt een basis app ontwikkeld, waar vervolgens kopieën van gemaakt worden.
In de verschillende kopieën blijft de techniek gelijk, maar wisselt de uitstraling. Een ander logo en het gebruik van andere kleuren en lettertypen bijvoorbeeld. De content is ook aanpasbaar en er kan voor gekozen worden om bepaalde functionaliteiten weg te laten die wel in de basis app zitten.
Waarom een white label app ontwikkelen?
Er zijn verschillende redenen om een white label app te maken. We noemen de meest voorkomende.
1. White label app als product
Voor een bepaalde branche maak je een goede basis app. Bijvoorbeeld voor een kinderopvang. Verschillende organisaties kunnen dan een white label app met hun eigen branding aanbieden aan hun klanten, op basis van een licentiemodel. Ze zijn dan geen tijd en geld kwijt aan ontwikkeling van een eigen app en kunnen toch hun eigen merk voeren.
2. Verschillende doelgroepen bedienen
Als je bijvoorbeeld een app wil ontwikkelen voor zakelijke klanten en consumenten. Of voor verschillende industrieën. Of wil uitbreiden naar het buitenland. De uitstraling, content en tone of voice kan onderling verschillen, maar de achterliggende techniek blijft hetzelfde. Dan is een whitelabel oplossing zinvol.
3. Kosten delen
Wanneer je samen met verschillende partijen één basis app maakt, en vervolgens kopieën maakt met je eigen branding, kun je de kosten voor ontwikkeling delen. En samen doorontwikkelen.
4. Gebruikmaken van bestaande technologie
Is bepaalde technologie die je in jouw app wilt gebruiken al door een andere partij ontwikkeld? Je kunt dan iets soortgelijks maken, maar je kunt ook voor een white label constructie gaan. Als de andere partij daarvoor open staat natuurlijk. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Vodafone en iotspot.
Onderhoud en doorontwikkeling
Een voordeel van de whitelabel constructie is dat onderhoud en doorontwikkeling grotendeels in de basis app plaatsvindt. Aanpassingen kunnen daarna eenvoudig gekopieerd worden naar de duplicaten.
Losse apps in de App Store of Play Store moet je wel allemaal los updaten. Je kunt helaas niet op één centrale plaats aanpassingen maken die daarna automatisch doorgevoerd worden in de andere apps.
Ontwikkelproces van white label app
Mobiele apps ontwikkelen we bij Myler Media in vier stappen. De eerste is een voortraject. Bij de ontwikkeling van een white label app besteden we hier nóg meer aandacht aan.
Het is namelijk belangrijk om goed in kaart te brengen welke functionaliteiten in de basis app komen. De basis app moet alles bevatten wat je in de verschillende kopieën wilt terugzien. Bij de één is dat bijvoorbeeld meertaligheid, terwijl het bij de andere animaties zijn. Daarnaast is het belangrijk om de architectuur zo op te zetten dat deze eenvoudig aan te passen en te updaten is binnen de verschillende kopieën.
Verder verloopt ontwikkeling eigenlijk op dezelfde manier als wanneer je bijvoorbeeld een iOS app laat maken.
White label app laten maken?
Na het lezen van dit artikel weet je wat white label apps zijn en hoe ze verschillen van reguliere apps. Wil je zelf een white label app laten ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We hebben veel ervaring met white labels en laten je graag onze voorbeelden zien.