12 October 2022

5 redenen om eerst een proof of concept te (laten) maken

Bij het ontwikkelen van innovatieve producten is het slim om te beginnen met een Proof of Concept. Daarmee test je of je idee realistisch is en verspil je geen tijd aan de uitwerking van een product wat het daglicht nooit zal zien. In dit artikel geven we meer informatie.
Shape 6

Bij het ontwikkelen van innovatieve producten is het slim om te beginnen met een Proof of Concept. Daarmee test je of je idee mogelijk is en verspil je geen tijd aan de uitwerking van een product wat het daglicht nooit zal zien. In dit artikel geven we meer informatie.

Wat is een Proof of Concept?

Met een Proof of Concept (PoC) test je de levensvatbaarheid van een idee. Bijvoorbeeld de technische of logistieke haalbaarheid. Een Proof of Concept wordt in het voortraject van (innovatieve) productontwikkeling ingezet om te testen of het realistisch is om het project te starten.

Voorbeeld

Stel, je wilt een mobiele app ontwikkelen waarmee je de benzinevoorraad in je auto kunt monitoren. Voordat je de app gaat ontwerpen en met wireframes aan de slag gaat, is het verstandig om eerst te checken of het technisch wel mogelijk is om de tank van je auto te koppelen aan een mobiele app. Dus ga je eerst aan de slag met een Proof of Concept.

PoC, MVP en prototype

Een Proof of Concept wordt wel eens verward met een Minimal Viable Product (MVP) en een prototype. 

Een MVP is de meest minimale versie van een werkend product. Het uiteindelijke product is dus al gemaakt, maar in een ruwe versie. Er is bijvoorbeeld nog niets gedaan aan design of UX. In het ontwikkeltraject van innovatieve oplossingen wordt een Proof of Concept gebruikt om te testen of het maken van een MVP überhaupt zin heeft.

Tussen de MVP en de PoC zit nog een stap: het prototype. Na de validatie van het concept, laat een prototype zien hoe het product eruit zal zien. In het geval van een mobiele app hebben we het dan over de schermen en het design.

 

poc, mvp en prototypeWaarom een Proof of Concept?

  1. Haalbaarheid testen - De belangrijkste reden om een Proof of Concept te maken, is om de haalbaarheid van je idee te testen. Als blijkt dat het technisch (nog) niet mogelijk is, heeft het geen zin om een project op te starten.

  2. Vertrouwen winnen - Door te laten zien dat een idee levensvatbaar is, wordt het makkelijker om managers of investeerders over te halen om tijd, geld en/of moeite te steken in je idee.

  3. Goedkoop en laagdrempelig - Zonde om veel tijd aan ontwikkeling en design te besteden, als je er daarna achter komt dat je idee niet haalbaar is. Een Proof of Concept kan je zo veel onnodige kosten besparen.

  4.  Problemen inventariseren - Door te beginnen met een Proof of Concept heb je al een goed idee van de obstakels die je tegen komt tijdens de verdere ontwikkeling. Dit helpt om een realistische inschatting van het project te maken.

  5. Schaalbaarheid in kaart brengen - Onderzoek naar je idee zal uitwijzen of het een dure of goedkope oplossing is Door dit in een vroeg stadium te bepalen, kun je meteen nadenken over schaalbaarheid en prijs. Ook dit kan doorslaggevend zijn voor verdere voortzetting.
     

Proof of Concept bouwen in 3 stappen

Oké, je hebt een idee voor een nieuw product en besluit de haalbaarheid ervan te testen. Hoe pak je dat aan? Dat doe je door deze drie stappen te volgen.

  1. Concept - Stel het doel van het PoC op, breng de mogelijke oplossingen in kaart en bepaal de scope. De scope bepaal je door te definiëren wat er gedaan en gemeten wordt binnen de mogelijke oplossingen. Zet ook de architectuur van elke oplossing op.

  2. Ontwikkeling - Voer onderzoek uit naar de mogelijke oplossingen en ontwikkel mock-ups en UI. Voer testen uit om te bepalen welke oplossing (het beste) werkt. Documenteer de moeilijkheidsgraad, tijd, kosten, etc van elke oplossing.

  3. Evaluatie - Vat het onderzoek samen in een rapport met alle aannames, testresultaten, conclusies en vervolgstappen. Als je besluit om het idee uit te gaan voeren, doe je dat op basis van dit document. Investeerders zullen dit ook willen inzien.

Proof of Concept laten maken?

Na het lezen van dit artikel weet je wanneer een Proof of Concept van meerwaarde is en wat de belangrijkste voordelen zijn. Jouw app of web idee valideren? We helpen je graag! Myler Media heeft veel ervaring in softwareontwikkeling. Regelmatig met een Proof of Concept in het voortraject. Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk eerst ons portfolio.  

Ook interessant:

Deel dit artikel