25 September 2019

Waarom een mobiele app? 12 redenen om (g)een app te laten maken

Denk je er aan een app te laten maken maar twijfel je nog of dit wel de beste oplossing is? In dit artikel helpen we je door twaalf redenen te noemen waarom een app voor jou wel of niet de juiste keuze is.
Shape 6

Denk je er aan een mobiele app te laten maken maar twijfel je nog of dit wel de beste oplossing is? In dit artikel helpen we je door twaalf redenen te noemen waarom een app voor jou wel of niet de juiste keuze is.

Wat verstaan we onder een app?

Een app, ook wel mobiele applicatie of mobile app genoemd, is de afkorting voor mobiele software applicatie. Apps worden geïnstalleerd en gebruikt op mobiele apparaten als smartphones en tablets. 

In het kort is een app een softwareprogramma dat een extra functionaliteit toevoegt aan je mobiele device. Bekende voorbeelden zijn WhatsApp, Buienalarm en Google Maps.

De meest bekende besturingssystemen zijn iOS van Apple en Android van Google. De meeste apps worden voor één (of beide) van deze systemen ontwikkeld. Apps voor iPhone download je in de App Store en Android apps download je in de Google Play Store - veelal gratis of voor een klein bedrag.
 
Wat is een app?

Verschil app en mobiele website

Een app kent voordelen en nadelen ten opzichte van een mobiele website. De belangrijkste verschillen:

Een mobiele website bezoek je simpelweg via de internetbrowser van je mobiele apparaat. Een app moet je daarentegen eerst downloaden. Pas nadat de app op je device staat, kan je deze gebruiken.

Een app kan gebruikmaken van native functionaliteiten van het device, zoals de camera, microfoon, gps en de vingerafdruk- of gezichtsscanner. Daarnaast kan een app push notificaties sturen en heeft het toegang tot de mediabibliotheek. Een app kan perfect afgestemd worden op het device van de gebruiker en heeft in de basis geen internet nodig om te functioneren. 

Een mobiele website heeft minder mogelijkheden en is niet toegespitst op het device van de gebruiker, maar hoef je niet eerst te downloaden en is over het algemeen goedkoper in ontwikkeling. 

Tip: Lees voor meer informatie ons artikel over de verschillen tussen apps en mobiele websites.
 
Waarom een mobiele website of app kiezen?

8 redenen waarom WEL een app

Over het algemeen heeft een app een langer ontwikkelproces dan een mobiele website. Vanzelfsprekend brengt het dan ook hogere kosten met zich mee. Reden genoeg om je dus goed in te lezen! Om je te helpen hebben wij 8 redenen op een rij gezet waarom je wél voor een app moet kiezen:

#1 Wanneer native functionaliteiten onmisbaar zijn

Met native functionaliteiten bedoelen we de ingebouwde functies van je mobiele apparaat die je niet kunt aanroepen via een browser. Voorbeelden zijn de camera, microfoon, gps en push notificaties. 

Werkt jouw app idee niet zonder de aanwezigheid van native functionaliteiten? Dan is een mobiele website voor jou geen optie en is een native app de enige keuze.

#2 De uit te voeren handeling is locatiegebonden

Als een belangrijk onderdeel van het idee is om gegevens enkel in te voeren wanneer de gebruiker op een specifieke locatie is, of als het belangrijk of handig is om bij te houden waar de gebruiker is, is het maken van een app voor jou de juiste keuze.

Doordat een app kan registreren waar de gebruiker is (en hier real time op kan inspelen), is de beleving het meest gebruiksvriendelijk.

Een goed voorbeeld is Google Maps: de app weet waar de gebruiker is en kan vanaf zijn of haar huidige locatie meteen een route plannen. Zou je dit met een mobiele website doen, dan zul je eerst moeten achterhalen in welke straat je bent en ter hoogte van welk huisnummer. Als dat al mogelijk is. Dan is een app die de locatie bijhoudt wel wat makkelijker!

#3 Offline gebruik moet mogelijk zijn

Is het belangrijk dat de app gebruikt kan blijven worden, zelfs als internet (tijdelijk) niet beschikbaar is? Ook dan is een app de juiste keuze. De app wordt namelijk geïnstalleerd op het device van de gebruiker en na installatie is in de basis geen internet meer nodig. Dit kan een groot voordeel zijn ten opzichte van een mobiele website.

Zo kunnen veel game apps zonder internet gebruikt worden en hebben steeds meer media apps een offline modus waarbij de content gedownload wordt als er een verbinding met Wifi tot stand komt. Zit de gebruiker in de trein, het vliegtuig of een andere omgeving waar geen of slecht internet is, dan kan hij toch gewoon lekker Netflixen en podcasts blijven luisteren!

Uiteraard gaat dit niet voor elk app idee op. Zo zijn er genoeg apps te bedenken die nutteloos zijn zonder actuele informatie via een internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan Buienradar of de app van je bank.

#4 De gebruiksfrequentie is hoog

Voor een handeling die slechts één keer per maand uitgevoerd wordt, hoef je misschien niet perse een native app te laten maken. Dat kan waarschijnlijk ook wel met een web app of laptop oplossing. Maar hoe hoger de frequentie van gebruik, hoe interessanter het is om er een app van te maken.

Facebook kan bijvoorbeeld prima via de browser gebruikt worden. Ook op mobiel. Toch kiezen veel mensen er voor om de app te installeren, omdat de beleving gebruiksvriendelijker, sneller en over het algemeen fijner is. Doordat zij het platform dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) bezoeken, wordt de keuze om de app te gebruiken steeds logischer.

#5 Product of service kan via mobiel eenvoudiger opgelost worden

Zaken die je vroeger alleen persoonlijk of handmatig kon regelen, doe je tegenwoordig met de computer. En van de computer verplaatsen we langzaam richting mobiele apparaten. Over de toekomst kunnen we speculeren, maar voor nu regeert de mobiele app!

Wanneer je een service of product aanbiedt dat simpelweg makkelijker werkt via een mobiel apparaat dan bijvoorbeeld via een laptop, is een app een logische keuze. 

Denk bijvoorbeeld aan het regelen van je bankzaken. Vroeger moest je er fysiek voor naar je bank. Met de opkomst van het internet kon je je bankzaken regelen via je computer en tegenwoordig open je je app en regel je al je financiële zaken waar dan ook ter wereld.

Of een route plannen. Waar je vroeger een wegenkaart kocht als je met de auto richting Frankrijk ging, printte je tien jaar geleden de route uit die je via internet vond en gebruiken we er nu gewoon een app voor.

#6 Wanneer een koppeling met een smart device gemaakt moet worden

Steeds meer informatie- en gegevensverzameling verplaatst van grote apparatuur naar micro-middelen. Tegenwoordig kun je op je smartwatch bijvoorbeeld je hartslag meten en bewegingen registreren. Maar bijvoorbeeld ook of er sprake is van een ‘val’. Een erg nuttige feature voor toepassingen in de zorg.

Een andere mogelijkheid is om domme apparaten slim te maken. Zo heeft Auping bijvoorbeeld een slim bed gemaakt welke je met je smartphone kunt bedienen. Myler Media heeft meegewerkt om deze app te realiseren.

Bij beide voorbeelden is een app onmisbaar om de connectie te maken tussen gebruiker en het slimme apparaat.

#7 De app dient als aanvulling of uitbreiding

Een app is ook een geweldige manier om als aanvulling of uitbreiding van een bestaande oplossing of ervaring te introduceren. Zo voegen de apps die wij voor Shimano ontwikkelden een spannend competitie element toe aan het ouderwetse sportvissen en maakt Dice Game offline ervaringen nóg leuker.

#8 Jonge doelgroep bereiken

Dagelijks brengt vrijwel iedereen veel tijd door op zijn mobiele apparaat. En dit neemt alleen maar toe. Vooral het app gebruik van de gemiddelde Nederland lijkt stevig te groeien:
 
Tijdbesteding apps(Bron: Tweakers en SIDN)

Maar met name de cijfers van de jeugd zijn interessant: 99% heeft toegang tot internet via een smartphone en zo’n 95% van de jongeren gebruikt dagelijks internet. Jongeren worden gezien als een doelgroep die steeds minder makkelijk te bereiken is. Om commerciële redenen is een app dan ook een serieuze overweging om jongeren te bereiken.
 
Waarom een app laten maken?

4 redenen om NIET voor een app te kiezen

Zoals je ziet, zijn er een hoop situaties te bedenken waarin een app de juiste oplossing is voor jouw idee. Toch zijn er ook situaties te bedenken waarom een app misschien niet de juiste keuze is. We noemen er vier.

#1 Veel invoer nodig

Doordat een smartphone over het algemeen met slechts twee vingers bediend wordt, is het niet echt geschikt om lange verhalen te typen. Dan is een toetsenbord makkelijker en zal een computer oplossing beter zijn voor de gebruikservaring. 

Is de vele invoer voor jouw app idee écht noodzakelijk? Dan werkt jouw idee wellicht beter op een ander device en ligt een webapplicatie meer voor de hand.

#2 Wanneer gebruik op vaste locatie handiger is

Voor sommige ideeën is gebruik op een computer op een vaste locatie handiger. Bijvoorbeeld omdat het beter werkt op een groot scherm, omdat er veel tekst en afbeeldingen nodig zijn, of omdat je tijdens gebruik meerdere schermen tegelijk open moet kunnen hebben. Een andere reden kan zijn omdat je je handen vrij moet houden tijdens gebruik. In die gevallen is een andere oplossing dan een app wellicht verstandiger, zoals een webapplicatie of IoT-oplossing.

#3 Beperkt budget

Bij beperkt budget is een app niet altijd de beste keuze. Naast het feit dat de ontwikkelkosten van een app over het algemeen hoger zijn dan bij een mobiele website, moet je bij een app namelijk met nog meer kosten rekening houden. Zo moet je ook rekening houden met budget voor onderhoud, doorontwikkeling en marketing. 

#4 Geen voordelen ten opzichte van een mobiele website

Kijk tot slot eens kritisch naar jouw app idee en naar eerder genoemde redenen om wél voor app ontwikkeling te kiezen. Wat zijn de voordelen voor de gebruiker om dit idee als app te installeren? Als je geen enkel voordeel ten opzichte van een mobiele website kunt bedenken, is het waarschijnlijk niet zinvol om deze app te ontwikkelen. Wellicht is een webapplicatie dan een beter idee.
 
Waarom geen app?

Waarom een app?

Met deze 8 redenen waarom een app een goed idee is én 4 situaties waarin een mobiele app waarschijnlijk geen goede keuze is, heb je hopelijk een beter beeld gekregen. 

Ben je klaar om jouw app te laten maken? Neem dan contact met ons op! Benieuwd wat jouw app idee ongeveer kost? Vul dan gratis onze kosten app calculator in! 

Ook interessant:

Deel dit artikel