VMT

Verschoor Metaal Techniek (VMT) produceert, ontwerpt en ontwikkelt producten uit metaal. Myler Media ontwikkelde samen met VMT een app die het hele productieproces stroomlijnt.

Van afvalbakken tot fietsendragers

De engineers van VMT maken jaarlijks tienduizenden onderdelen voor allerlei eindproducten, van palletbanen tot robots. Ook eigen assemblages komen van VMT, zoals de slimme afvalbakken van Mr. Fill en de BusBiker; een fietsendrager voor camperbussen. Hoe verplaatsen al die duizenden items zich efficiënt over de productievloer? Juist. Met een app.

“Zonder de app zouden we 10 FTE per jaar meer nodig hebben.”

Robbin van der Kraats, Product Owner & IT Manager

Taken met tablets

Robbin van der Kraats is pas sinds 2020 Product Owner en IT Manager bij VMT, maar kent de historie van de app die hij nu onder zijn hoede heeft: “In de tijd dat tablets in Nederland de markt veroverden, rond 2015, wilde eigenaar Kees Verschoor daarop meeliften om afscheid te nemen van papierwerk en tijdrovende handelingen. "De destijds 35 medewerkers op de productievloer gaven input voor de software en VMT startte de ontwikkeling met eigen backend-ontwikkelaars en met Myler Media voor de Android-app.”

Alles onder controle via een app

De applicatie begon onder de naam SPC en werd door VMT omgedoopt tot SFC (Shop Floor Control). Van der Kraats: “De app is gekoppeld aan ons ERP-systeem Ridder IQ en maakt het mogelijk om elke stap in het productieproces te volgen. Van werkbon tot aflevering. De app wordt door alle 80 productiemedewerkers dagelijks gebruikt voor duizenden onderdelen per week; ons proces draait volledig papierloos. "We weten op elk moment waar een artikel is, hoe ver het is en wie eraan werkt.”

"Door de app zijn we ‘in control’, met een systeem dat realtime up-to-date informatie geeft. Het bespaart ons tijd en geld én maakt het werk leuker omdat alle administratieve en papieren handelingen zijn verdwenen."

Stap voor stap met QR

De app startte eenvoudig en is uitgegroeid tot een app die volledige traceability en locatiemanagement makkelijk maken in een groot bedrijf als dat van VMT. Van der Kraats: “Een medewerker scant QR-codes met elke stap; bij de machine, bij de pallets met producten, bij alle carriers. Ook registreert hij de tijd via start- en stopfuncties. Zo weten hij en zijn collega’s precies waar de producten zijn. "Zoeken is niet meer nodig.”

Gebruiksvriendelijk

De werking met QR-codes maakte de app volgens Van der Kraats complex, maar ook waterdicht: “Je kan niks zonder de QR-code." Die zit fysiek op de producten. Het voordeel: de codes representeren het fysieke handelen, wat het proces ongevoelig maakt voor fouten. Onze grootste uitdaging was om het voor de gebruikers zo vriendelijk te maken dat het niet voelt als administratie. "Met Myler Media hebben we de usability de afgelopen jaren sterk verbeterd.”

De voordelen voor VMT

Volgens Van der Kraats kan VMT niet meer zonder de app: “Als we de app uit VMT zouden trekken, dan zou dat met alle procesveranderingen jaarlijks minimaal 10 FTE kosten op de 80 die we nu hebben. Door de app zijn we ‘in control’, met een systeem dat realtime up-to-date informatie geeft. Het bespaart ons tijd en geld én maakt het werk leuker omdat alle administratieve en papieren handelingen zijn verdwenen. Bovendien kunnen we zo sneller handelen bij fouten of uitzonderingen en daarmee onze kwaliteit bewaken. "Last but not least: nieuwe medewerkers zijn snel aan de slag doordat ze alles vanaf één tablet kunnen doen.” 

Een geoliede samenwerking 

Van der Kraats is te spreken over Myler Media: “Ik vind het een hele fijne partij om mee te werken." De kennis en capaciteit zijn goed, ze werken scrum en het proces is goed ingericht. Ik merk dat ze vooral bezig zijn met het opleveren van een goed product en dat eerlijk, gestructureerd en no-nonsense doen. Ze zijn transparant in alles. In uren, in wie eraan werkt, in advies. "Ik zou Myler Media sowieso aanraden.”

Vergelijkbare challenge? Neem contact op!