08 March 2022

7 zakelijke voordelen van IoT voor bedrijven

IoT verbindt de digitale met de fysieke wereld. Als ondernemer of bedrijf zijn er diverse manieren waarop IoT meerwaarde kan bieden. We noemen 7 voordelen.
Shape 6

IoT verbindt de digitale met de fysieke wereld. Door alledaagse voorwerpen ‘slim’ te maken, ontstaat er een wereld vol nieuwe mogelijkheden. Voor ondernemers en bedrijven zijn er diverse manieren waarop IoT meerwaarde kan bieden. Ter inspiratie noemen we 7 voordelen.

1) Slim kantoor

Thuiswerken is populairder dan ooit. Door deze ontwikkeling hoeven bedrijven niet meer voor iedere werknemer een fysieke werkplek te creëren op kantoor. Door slim om te gaan met de beschikbare plekken, kunnen meerdere medewerkers bijvoorbeeld dezelfde werkplek gebruiken op verschillende dagen. Op die manier kunnen bedrijven blijven groeien terwijl ze in een (relatief) klein pand blijven. 

IoT maakt het mogelijk om werkplekken slim te maken. Iotspot heeft hiervoor een prachtige app ontwikkeld (die we bij Myler Media vervolgens doorontwikkeld hebben). Met deze app kunnen medewerkers een werkplek reserveren en met hun mobiele device unlocken. Zo voorkomt deze IoT-oplossing dat werknemers voor niets naar kantoor komen. 

2) Voorspellend onderhoud

Normale apparaten moeten gerepareerd worden wanneer ze stuk zijn. De klant maakt een melding bij een servicedeskmedewerker, die vervolgens een beschikbare monteur zoekt en inplant. Dit proces kost veel tijd en levert geïrriteerde klanten op. 

Maar door apparaten slim te maken en constant te monitoren, kan op afstand in de gaten gehouden worden wanneer er (mogelijke) storingen of problemen plaatsvinden. Vervolgens kan een update op afstand gedaan worden of pro-actief een afspraak gepland worden met een onderhoudsmonteur.

3) Downtime minimaliseren

Downtime is één van de grootste kostenposten voor productiebedrijven. Een storing of kapotte machine, waardoor niemand kan werken, kost een bedrijf veel geld. IoT kan dit probleem verhelpen. Door storingsgevoelige onderdelen actief te monitoren, zie je een reparatie of vervanging al van veraf aankomen.

4) Automatisering

Door automatisering kunnen verschillende computersystemen met elkaar communiceren. Als je de contactgegevens van een klant in je CRM wijzigt, wordt deze bijvoorbeeld automatisch aangepast in je boekhoudpakket en je e-mailmarketingsoftware. Dat bespaart een hoop tijd. 

Maar door IoT-sensoren kan ook data uit de fysieke wereld meegenomen worden in automatisering. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde deuren binnen je bedrijfsgebouw openen op basis van gezichtsherkenning. In je software hoef je dan alleen de juiste toegang te verlenen aan je medewerkers. Zo bespaar je gedoe met fysieke tags of sleutels die kwijt kunnen raken of gekopieerd kunnen worden.

5) Veilige werkomgeving

Werknemers moeten altijd veilig hun werk uit kunnen voeren. In kantooromgevingen, maar zeker in plaatsen waar ongevallen vaker voor kunnen komen, zoals in een fabriekshal of magazijn.

IoT-oplossingen kunnen helpen om de veiligheid te vergroten. Enkele voorbeelden:

  • Voorspellend onderhoud houdt machines veilig. Het zorgt ervoor dat potentiële problemen opgelost worden voordat ze gevolgen kunnen hebben voor werknemers. 

  • Monitoring op het gebied van koolmonoxide, temperatuur en vochtigheid zijn belangrijk voor een veilige werkomgeving. Door sensoren te verbinden met internet kan (automatisch) actie ondernomen worden bij bepaalde waardes.

  • Slimme camera’s kunnen de toegang tot werkruimten verbieden wanneer iemand niet de juiste veiligheidskleding aan heeft.

  • Door voertuigen met elkaar te laten communiceren, worden aanrijdingen voorkomen. Fouten door menselijk toedoen worden zo minder waarschijnlijk.

  • Wearables kunnen verschillende persoonlijke gezondheidsindicatoren meten. Zoals hartslag, temperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed. Zo kunnen fysieke problemen geïdentificeerd worden en kan actie ondernomen worden bij zorgelijke registraties. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden bij gevaarlijke en/of stressvolle banen.

6) Volgen van bedrijfsmiddelen

Door IoT aan waardevolle bedrijfsbezittingen (pallets, voertuigen, machines, vee, etc.) te koppelen, zie je altijd waar je spullen zich bevinden. Zo raak je minder snel iets kwijt en wordt het traceerbaar bij diefstal. Dit kan tegenwoordig al eenvoudig met een Apple AirTag. En door de data over langere tijd te plotten op een kaart, kan het ook interessante inzichten opleveren over de verplaatsingen van jouw bezittingen.

7) IoT als extra service aanbieden

IoT-sensoren kunnen als extra service verkocht worden bij producten. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenwinkel die een sensor aan een accu van een elektrische fiets koppelt en zo ziet wanneer de accu aan vervanging toe is. Voor een vast bedrag per maand koopt de klant de garantie dat de accu het nooit begeeft en krijgt hij tijdig een vervanging.

Wil je ook met de voordelen van IoT aan de slag voor jouw bedrijf? Wij vinden de wereld van IoT razend interessant en zijn daarom altijd benieuwd naar nieuwe innovatieve concepten. Maak nu een vrijblijvende afspraak om samen jouw IoT-ideeën te bespreken!

Deel dit artikel