19 November 2020

Wat is de toegevoegde waarde van een webshop app?

Je hebt een succesvolle webshop en vraagt je af of het verstandig is om een webshop app te laten bouwen. Bekijk de voor- en nadelen van e-commerce apps!
Shape 6

Je hebt een succesvolle webshop en denkt erover om ook een mobiele app te laten bouwen. Omdat het bouwen van een app niet in een middagje gedaan is en er de nodige ontwikkelkosten bij komen kijken, is het verstandig om goed na te denken of een webshop app wel van toegevoegde waarde is. Om je te helpen zetten we in dit artikel de voor- en nadelen op een rij!

Wat is een webshop app?

Een webshop app (of e-commerce app) is in feite niets meer dan een bestaande webshop in een ander jasje. Bezoekers kunnen de webshop bezoeken door middel van een icoontje op hun smartphone of tablet. 

De online webshop vormt bij de meeste e-commerce bedrijven de basis. Deze is via een computer, laptop, tablet of smartphone via een browser te bezoeken. De webshop app wordt vaak als aanvulling daarop ontwikkeld. 


mobiele webshop vs app

Voordelen van een webshop app

1. Voorkeur voor apps

Er wordt veel onderzoek gedaan naar online shop- en smartphone gedrag. Wat duidelijk naar voren komt is dat gebruikers veel liever apps gebruiken dan mobiele websites bezoeken. 

Dit onderzoek laat de voorkeur voor apps bijvoorbeeld duidelijk zien. Gebruikers besteden maar liefst 90% van hun smartphone tijd aan apps.

 

Voorkeur voor webshop apps

En door de jaren heen groeit de tijd die gebruikers aan apps besteden ook veel harder dan de tijd die zij aan mobiele websites besteden.

2. Fijnere gebruikservaring

Het is niet vreemd dat gebruikers apps prefereren boven mobiele websites. Een app is namelijk sneller, de graphics zijn mooier, heeft een fijnere UX en kan voorkeuren van gebruikers opslaan. Dit alles heeft een fijnere gebruikservaring tot gevolg.
 

Gebruikservaring apps
 3. Meer marketing-mogelijkheden

Een app biedt ook extra voordelen ten opzichte van een (mobiele) website op het gebied van marketing. 

  • Door het app icoon op het scherm vergroot je de zichtbaarheid van je merk. Zo ben je altijd top-of-mind bij gebruikers en slechts één tap verwijderd van een bezoek.

  • Nieuwe producten of een bijzondere actie? Je kunt de aandacht trekken van je gebruikers door middel van push notificaties en meldingen.

  • Met opgeslagen gegevens en voorkeuren kun je een hoge mate van personalisatie bieden.

  • Een smartphone heb je altijd op zak. Je kunt gebruikers dus altijd en overal bereiken
     

[ Lees ook: Mobile marketing: 5 effectieve mogelijkheden ]

4. Hogere klantloyaliteit

Met klantloyaliteit bedoelen we in welke mate klanten steeds weer terugkomen naar jouw webshop. Zijn herhaalaankopen een belangrijk onderdeel van jouw business? Een webshop app kan helpen om de loyaliteit te vergroten.

Gemiddeld openen mensen zo’n 65 keer per dag hun smartphone. Doordat je app steeds in beeld is wanneer gebruikers hun telefoon openen, denken je klanten vaak aan je. “Ohja, ik moet echt nieuwe schoenen kijken. Eens kijken in de webshop app of ze nog een mooi paar hebben!”. Door vervolgens een superfijne klantbeleving te bieden, blijven klanten vaker terugkomen. 

5. Native functionaliteiten

Een ander voordeel van een webshop app is de mogelijkheid om native functionaliteiten te gebruiken. Zoals de camera, GPS of Apple Pay. Zo kun je extra dimensies aan je webshop toevoegen die niet mogelijk zijn via een browser. 

6. Meer conversies

Al deze voordelen (voor zowel de gebruiker als de webshop-eigenaar) vormen samen de beste reden op om te investeren in een webshop app: het levert meer aankopen op!

Onderzoek laat zien dat het conversiepercentage significant hoger ligt bij een mobiele app: gebruikers bekijken gemiddeld meer producten, voegen meer producten aan hun winkelmandje toe en ronden vaker het aankoopproces succesvol af.
 

webshop funnel app vs site

Nadelen van webshop apps

1. Kosten

Een app is een investering en niet in één dag gebouwd. De ontwikkeling van een app kost redelijk wat tijd en geld. Zeker bij e-commerce apps, waar een lange lijst aan functionaliteiten en behoorlijk wat onderhoud bij komt kijken. En dan moet je webshop app ook nog twee keer gebouwd worden: Android en iPhone zijn namelijk twee aparte besturingssystemen met beiden hun eigen code.

Benieuwd wat de kosten van een app zijn? Gebruik onze online calculator om direct een prijsindicatie te krijgen.

2. Meer onderhoud

Een online webshop moet je onderhouden. Technische problemen verhelpen, producten invoeren en content optimaliseren. Naast je website moet je dat nu ook voor mobiele app gaan doen! 

Bovendien moet een app onderhouden en regelmatige geupdate worden om aan de technische voorwaarden en de grillen van het laatste besturingssysteem te blijven voldoen.

3. Minder toegankelijk

Een webshop is via de browser gemakkelijk te bereiken. Je toetst de url in en je bent er. Bovendien kunnen je producten en categoriepagina’s gevonden worden via zoekmachines als Google. Dat is een groot voordeel voor online webshops! 

Bij webshop apps ligt deze drempel iets hoger. De content is niet vindbaar via Google en gebruikers moeten de app eerst vinden in de App Store of Google Play Store, downloaden en installeren

Is een webshop app van toegevoegde waarde?

Een mobiele app is geen garantie voor e-commerce succes. We adviseren bedrijven om pas te investeren in een webshop app wanneer de huidige webshop al goed loopt en het een waardevolle toevoeging is aan de huidige business.

Wanneer je in de juiste fase van je groei bent, zullen de voordelen opwegen tegen de nadelen. De kosten en het onderhoud zullen de investering zeker waard zijn!

Ben je van plan om een webshop app te laten ontwikkelen? Neem dan contact met ons op of vul de online prijscalculator in! Als ervaren app ontwikkelaar denken we graag met je mee om van jouw webshop een app-succes te maken!

Ook interessant:

Deel dit artikel