19 November 2021

Wat is IoT (Internet of Things)?

Door alledaagse voorwerpen met elkaar te verbinden, maakt IoT te gekke technologische innovatie mogelijk. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.
Shape 6

wat is iot Door alledaagse voorwerpen met elkaar te verbinden, maakt IoT te gekke technologische innovatie mogelijk. Hoe dat werkt en hoe IoT er in de praktijk allemaal uit kan zien, lees je in dit artikel.
 

Betekenis van IoT

IoT staat voor Internet of Things. Hiermee worden fysieke apparaten bedoeld die verbonden zijn met een internetnetwerk. Zo worden ‘slimme apparaten’ gemaakt van alledaagse gebruiksvoorwerpen of apparaten. Denk aan smartphones en smartwatches, maar ook aan slimme thermostaten en koelkasten.
 

De term Internet of Things werd in 1999 voor het eerst gebruikt door Kevin Ashton tijdens een presentatie bij het bedrijf Procter & Gamble. Hij had het idee om RFID-tags toe te voegen aan lipsticks die verkocht werden in de winkels, om zo voorraadbeheer te optimaliseren.
 

Hoe werkt IoT?

IoT-apparaten bestaan uit een combinatie van hardware, software en connectiviteit. De hardware is het fysieke apparaat of gebruiksvoorwerp en software is het programma dat interactie mogelijk maakt. Met connectiviteit wordt de manier bedoeld waarop apparaten verbinding kunnen maken met elkaar. Bijvoorbeeld door middel van (vast of mobiel) internet, WIFI of Bluetooth. 
 

Een combinatie van hardware en software kennen we natuurlijk al lang. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal horloge. De echte innovatie zit hem in de connectiviteit. Dit zorgt ervoor dat de materiële wereld gekoppeld wordt aan de digitale wereld. Apparaten kunnen zo onderling met elkaar verbinden en gegevens uitwisselen. Dat biedt samen zeeën van mogelijkheden! 
 

Voorbeelden van IoT-toepassingen
 

1. Slimme thermostaat

Je slimme thermostaat staat in verbinding met internet. Met je smartphone kan je de CV al wat hoger zetten wanneer je onderweg naar huis bent. Zo kom je thuis in een lekker warm huis zonder dat de kachel heel de dag onnodig aangestaan heeft. 
 

Maar het gaat nog verder: de nieuwste slimme thermostaten leren jouw gewoontes en weten dus precies wanneer jij opstaat of thuiskomt. En ze weten wat jij een prettige temperatuur vindt. Met een beetje regelmaat in je week hoef je je thermostaat op een gegeven moment helemaal niks meer te vertellen!
 


 

2. Slimme auto

Ook auto’s worden door IoT steeds geavanceerder. Tesla’s Model S rijdt semi-autonoom: het houdt afstand tot voorliggers, remt en versnelt zelfstandig en kan zelfs sturen in bochten. 
 

De nieuwe BMW 7-Serie kan zichzelf in- en uitparkeren. De bestuurder stapt uit, drukt op een knop op zijn sleutel en de auto parkeert zichzelf in. 
 

En ook nieuwe Ford auto’s hebben een handig IoT-snufje: het weet wat de maximumsnelheid is waar je nu rijdt en kan automatisch langzamer gaan rijden wanneer je dit overschrijdt.
 


 

3. Slim kantoor

De coronapandemie heeft werken op kantoor voorgoed veranderd. Door het succes van thuiswerken kiezen steeds meer bedrijven ervoor om niet voor elke werknemer een fysieke werkplek in te richten. Dat bespaart veel ruimte en kantoorhuur. Door middel van IoT-oplossingen als iotspot is het mogelijk om een fysieke werkplek op afstand te reserveren en ter plaatse te unlocken. Ook is het mogelijk om daarbij rekening te houden met voldoende afstand tussen werkplekken.
 

Klantcase iotspot: “Myler Media heeft onze app naar het volgende niveau gebracht”
 


 

4. Slim apparaatbeheer

Verkoop je als bedrijf apparaten met een servicecontract? Dan kan je periodiek onderhoud doen of wachten tot klanten contact opnemen omdat het product niet meer naar behoren werkt. Denk bijvoorbeeld aan een CV-ketel. Maar IoT maakt het mogelijk om al op de hoogte te zijn voordat de klant het probleem überhaupt opmerkt. En veel problemen op afstand op te lossen. Zo wordt apparaatbeheer efficiënter en de klantervaring een prettiger.
 

Welke ontwikkelingen kunnen we de komende jaren verwachten?

Bij Myler Media vinden we IoT-ontwikkeling geweldig. We zien het echt als de toekomst en werken daar met veel plezier aan mee. Wat we nog kunnen verwachten is natuurlijk altijd giswerk, maar deze ontwikkelingen verwachten wij in de komende jaren.
 

  • Scheidingslijn wordt dunner - Wat is een normaal gebruiksvoorwerp en wat is een slim apparaat? In de toekomst worden steeds meer voorwerpen slim en wordt het lastiger om het onderscheid te maken. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Ray Ban en Facebook, waarbij je het verschil met een analoge zonnebril nu al bijna niet meer ziet. 

  • Automatische koppelingen - Zijn je eieren bijna op? Je slimme koelkast geeft een seintje aan Picnic. Picnic is weer aan je agenda gekoppeld en zo wordt er automatisch een bezorging gepland op een tijdstip waarop jij thuis bent. Dit soort automatische koppelingen verwachten we.

  • Focus op persoonlijke gezondheid - Met de hernieuwde focus op gezondheid verwachten we hier veel van de komende jaren. Denk aan slimme matrassen die de optimale houding voor jou genereren en je Apple Watch die je vertelt dat je het best een calorierijke maaltijd kan eten omdat je straks gaat sporten.

  • DIY IoT-pakketten - Een kit voor consumenten om zelf aan de slag te gaan met IoT. 
     

IoT-ontwikkeling uitbesteden?

Heb je IoT-vraagstuk voor jouw bedrijf? Wij vinden de wereld van IoT razend interessant en zijn daarom altijd benieuwd naar nieuwe innovatieve concepten. Maak nu een vrijblijvende afspraak om samen jouw IoT-ideeën te bespreken!

Deel dit artikel