11 November 2021

Wat is een webapplicatie?

Een applicatie is een stukje software. Een webapplicatie is software die bereikbaar is via de browser van je computer, smartphone of tablet. Lees meer!
Shape 6

Een webapplicatie is een interactieve omgeving met een sterk technische component. De focus ligt niet op informatie, maar op iets doen. In dit artikel leggen we uit wat een webapplicatie is aan de hand van sprekende voorbeelden.

Wat is een webapp?

Een applicatie is een stukje software. Een computerprogramma. Een webapplicatie is software die bereikbaar is via de browser van je computer, smartphone of tablet. Een webapp hoef je dus niet eerst te downloaden, maar gebruik je gewoon via een website. 

Sommige webapplicaties zijn afgeschermd en moet je eerst op inloggen. Anderen zijn openbaar en kan je direct gebruiken.

Voorbeeld:
De Reisplanner van NS is een openbare webapplicatie waarmee je jouw treinreis kunt plannen. Door de website te bezoeken kan je de software direct gebruiken.
 
 ns reisplanner webapp

Verschil tussen een website en een webapplicatie

Normale websites zijn vooral informatief. Je kan bijvoorbeeld teksten lezen of video’s bekijken. Een webapplicatie wordt ook wel een interactieve website genoemd: de focus ligt op de bediening ervan. De uitstraling is vaak van minder groot belang, het gaat vooral om de functionaliteit.

Een webapplicatie heeft daarnaast een sterk technische component. De website is namelijk niet alleen uit statische HTML en CSS opgebouwd, maar wordt door middel van complexe code en koppelingen met verschillende systemen opgebouwd. 

Voorbeeld:
Als je de terugverdientijd van zonnepanelen wilt berekenen, kan je een blogartikel op een informatieve website lezen waarin dit wordt uitgelegd...
 
website vs webapp...maar je kan ook een webapplicatie gebruiken om het uit te rekenen.
 
voorbeeld webapplicatie 

Verschil tussen mobiele apps en webapps

Een mobiele app wordt geïnstalleerd op het device van een gebruiker. Er wordt dan een icoontje toegevoegd aan je beginscherm waarmee je de app met één druk kan openen. Veel mobiele apps zijn ook zonder internetverbinding te gebruiken.

Een webapplicatie open je via de browser. Dat kan je doen op een computer, maar het kan ook via de browser op je mobiele device. Om webapplicaties te gebruiken heb je dus altijd verbinding met het internet nodig.

Veel bekende webapplicaties hebben zowel een mobiele app als een webapplicatie. De functionaliteit is in beide (vrijwel) hetzelfde, maar om gebruik te maken van de voordelen van mobiele apps zijn beide opties gerealiseerd.

Voorbeeld:
Google Maps is zowel via de browser te gebruiken, als door middel van de mobiele app.
 
 mobiel app en webapplicatie

Bekende voorbeelden van webapplicaties

Webapplicaties kom je overal tegen. Soms als klein onderdeel van een (verder informatieve) website en in andere gevallen is de gehele website een webapplicatie. Bij deze nog drie sprekende voorbeelden:

Google Search

De zoekmachine van Google is het bekendste product van het bedrijf. De webapplicatie ziet er simpel uit, maar onder motorkap ligt misschien wel het meest complexe algoritme van het web.
 
voorbeeld webapplicatie google

Office 365

Met Officie 365 kan je vertrouwde desktopapplicaties (zoals Word, Powerpoint en Excel) vanuit je browser gebruiken. Een groot voordeel is dat iedereen altijd de laatste versie voor zich heeft en je vanaf elk device bij je bestanden kan.
 
webapplicatie office 365

LinkedIn

Socialmediaplatformen als LinkedIn, Facebook en Twitter zijn ook webapplicaties. De focus ligt namelijk op het gebruik ervan: interactie met andere gebruikers.
 
webapp linkedin

Voordelen van webapps voor bedrijven

Waarom kiezen bedrijven ervoor om webapps te bouwen? Webapplicaties bieden bedrijven veel interessante voordelen. Zowel voor intern als extern gebruik.
 

  • Efficiënter werken – Webapps bieden de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Bijvoorbeeld door alles in één systeem te beheren en aan elkaar te koppelen. Niet meer met losse tools, spreadsheets of papierwerk werken, maar alles vanuit één centrale web app.

  • Kosten verlagen door automatisering – Voor klanten is het bijvoorbeeld fijn om zelf online een reservering te plaatsen of gegevens te kunnen opzoeken of wijzigen. Zo verklein je als organisatie het klantcontact en bespaar je op personeelskosten.

  • Overal toegankelijk - 24 uur per dag direct bereikbaar via de browser, waar dan ook ter wereld. Internettoegang is het enige dat je nodig hebt. Prettig voor klanten, maar ook voor medewerkers die buiten gebruikelijke kantooruren of op locatie werken.

  • Betere klantervaring - Een papieren formulier opsturen is echt niet meer van deze tijd. Mensen verwachten tegenwoordig moderne tools te kunnen gebruiken. Door webapplicaties in te zetten of te laten maken, biedt je als bedrijf een fijne klantervaring.
     

Webapplicatie laten maken?

Wil je zelf een webapplicatie laten bouwen? Myler Media ontwikkelt robuuste webapps. Lees hier meer over de ontwikkeling van webapplicaties, bekijk ons portfolio of neem vrijblijvend contact met ons op om jouw webapplicatie te bespreken.

Deel dit artikel