11 February 2022

Wat is een API-koppeling en hoe werkt het?

Met een API-koppeling kunnen verschillende applicaties gegevens met elkaar uitwisselen. We leggen uit hoe dat werkt en bespreken veelgestelde vragen.
Shape 6

Door middel van een API-koppeling kunnen verschillende applicaties gegevens met elkaar uitwisselen. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en bespreken we veelgestelde vragen.

Wat is een API-koppeling?

API staat voor Application Programming Interface. Een API-koppeling maakt communicatie tussen twee verschillende softwareprogramma’s of applicaties mogelijk. Zelfs als de twee programma’s in een andere programmeertaal geschreven zijn.

Dat werkt zo: data uit het ene programma wordt door middel van een API beschikbaar gesteld om uit te lezen. Het andere programma stelt zijn data ook beschikbaar door middel van een API. Door een API-koppeling te bouwen wordt de data vertaald en verzonden. Zo is onderlinge communicatie mogelijk.

Onderstaande video legt het nog veel helderder uit:

Voorbeeld

Met een API-koppeling kan je bijvoorbeeld je CMS met je boekhoudpakket laten ‘praten’. Is een klant verhuisd? Door de koppeling hoef je de adreswijziging slechts in één programma te wijzigen. De gegevens worden dan automatisch bijgewerkt in het andere.

 

Voordelen van API-koppelingen

Programma’s met elkaar verbinden door middel van API, heeft verschillende interessante voordelen. We noemen we belangrijkste.

 

  • Integratie - Losse systemen worden door koppelingen samen één geheel. Dat zorgt voor meer inzicht en efficiëntie.

  • Mogelijkheid tot automatisering - Door PostNL aan je webshop te koppelen, kan er bijvoorbeeld automatisch een verzendlabel aangemaakt worden zodra er een nieuwe bestelling binnenkomt. En door te koppelen met je boekhoudpakket wordt automatisch een factuur aangemaakt en verwerkt.

  • Tijd en kosten besparen - Een API-koppeling maakt het mogelijk om in één systeem gegevens te wijzigen en automatisch te updaten in het andere systeem. Dat bespaart enorm veel tijd (en daarmee geld!). En ook automatisering van repetitieve taken bespaart natuurlijk veel tijd.

  • Voorkomt menselijke fouten - Gegevens overtikken zijn met een koppeling verleden tijd. Dat voorkomt de kans op menselijke fouten enorm.

  • Interessant voor afnemers - Stel je een API beschikbaar voor jouw software? Of heb je zelfs al koppelingen gebouwd met andere pakketten? Dat geeft jouw oplossing een mooi voordeel ten opzichte van concurrenten.

  • Creatieve verwerkingen - Door data van Buienradar te koppelen aan Mailchimp kan je bijvoorbeeld jouw nieuwsbrief (over regenkleding) versturen zodra het regent. Dat is slechts één voorbeeld van creatieve manieren van data koppelen.

 

Uitdagingen

Een API-koppeling bouwen klinkt eenvoudiger dan het (vaak) is. Er zijn namelijk nogal wat zaken om rekening mee te houden. 

 

  • Ten eerste kunnen systemen in verschillende programmeertalen geschreven worden. Dan moet de koppeling wel voor een juiste vertaling zorgen. 

  • Daarnaast zijn er verschillende talen voor API’s. REST API is tegenwoordig de meest voorkomende, maar webservice remote API, SOAP API of GraphQL kan bijvoorbeeld ook. Allen werken op een andere manier.

  • Ook moet een API-koppeling goed onderhouden worden. Stel, één van de systemen past de toegang tot bepaalde data aan. Dan kan het gebeuren dat de koppeling niet meer (naar behoren) werkt.

  • Dan zijn er nog uitzonderingen om rekening mee te houden. Wat als data die opgevraagd wordt niet bestaan? Wat als een letter is ingevuld waar een cijfer zou moeten staan? Voor al dit soort zaken moet een oplossing geïntegreerd zijn in de koppeling.

 

Kan ik elke software verbinden met API?

Een API is er al of bouw je zelf. Veel populaire systemen bieden mogelijkheden om met data te communiceren door middel van API. En onderling hebben populaire pakketten vaak ook al API-koppelingen gebouwd waar je zo mee kan verbinden.

 

Is de API(-koppeling) er nog niet? Dan kan je er zelf één bouwen of laten bouwen. Het kan zo zijn dat de techniek niet meewerkt of het systeem geen data beschikbaar stelt. Vooral bij verouderde systemen komt dit regelmatig voor. Er is dus geen garantie dat alle systemen aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

 

Wat kost een maatwerk API-koppeling?

Kosten zijn altijd afhankelijk van de systemen die je wilt koppelen. Soms is een koppeling heel simpel te maken en soms is het heel complex. En alles er tussenin. Het begint altijd met een goede inventarisatie: wat is er al? Wat is er mogelijk? Hoe is de architectuur? Dat is vaak al een derde van het werk. Gemiddelde kosten zijn tussen de €2000,- en €20.000,- voor een maatwerk API-koppeling.

 

Koppeling laten maken?

Onze ontwikkelaars hebben veel ervaring met API-koppelingen en automatisering. Ze helpen je graag om jouw organisatie verder te stroomlijnen. Bekijk de dienstenpagina of neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel