13 December 2021

6 voordelen van digitale automatisering binnen bedrijven

Voeren jouw medewerkers veel repeterende taken uit? Door automatisering door te voeren, kan je veel tijd en geld besparen. Maar er zijn nog meer voordelen!
Shape 6

Voeren jouw medewerkers veel repeterende taken uit? Door automatisering door te voeren, kan je waarschijnlijk veel tijd en geld besparen. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en delen we de belangrijkste voordelen van automatisering.

Wat is automatisering?

Met automatisering bedoelen we het vervangen van menselijke arbeid door een technische handeling. Handmatig werk door een computerprogramma laten uitvoeren dus. 

Binnen Myler Media werken we vooral aan digitale automatisering: het automatisch invoeren en uitlezen van gegevens en het vervangen van handmatige acties binnen digitale systemen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het koppelen van verschillende systemen zodat deze met elkaar kunnen communiceren.

Anders voorbeelden van automatisering zijn het gebruik van robots om fysiek werk over te nemen en AI om analyses en inschattingen te maken.

If this then that

Digitale werkzaamheden die geautomatiseerd kunnen worden, zijn altijd routinematig, voorspelbaar en gebaseerd op een if this then that-principe. Als er een bepaalde actie plaatsvindt, moet automatisch de volgende actie worden uitgevoerd. 

Voorbeeld: wanneer je een bericht op Facebook publiceert, moet hetzelfde bericht automatisch op Twitter geplaatst worden.

Voordelen van automatisering

1. Minder kans op menselijke fouten

Bij het handmatig overzetten van gegevens van het ene naar het andere systeem, of het handmatig versturen van e-mail, is er altijd een kans op menselijke fouten. Een computer voert een handeling altijd op dezelfde manier uit, waardoor de kans op fouten geminimaliseerd wordt.

2. Bespaar tijd en geld

Binnen het hele bedrijf worden allerlei handmatige taken namelijk overgenomen door een computer. Automatische werkvoorbereiding, communicatie en het invoeren en uitlezen van gegevens bespaart veel tijd en geld. Digitale automatisering betekent in de praktijk vaak (minstens) één iemand minder op de loonlijst. 

3. Hogere klanttevredenheid

Vanwege het gemak van e-commerce zijn klanten automatisering inmiddels gewend. Na bestelling en betaling volgt automatisch een bevestiging in de mail en zodra het pakket op de post gedaan is, kunnen ze de bestelling volgen door middel van track & trace. Een persoonlijke e-mail na een bestelling zouden mensen tegenwoordig gek van opkijken. 

Klanten vinden deze gestandaardiseerde werkwijze prettig en waarderen het als ze ook binnen andere branches te maken krijgen met automatisering. Zo helpen automatische herinnering voor een tandarts- of doktersbezoek het aantal no-shows bijvoorbeeld drastisch te verminderen. 

4. Meer tijd voor kwalitatief werk

Een groot voordeel van automatisering is dat jouw medewerkers minder saai en repeterend werk hoeven te doen. Ze hebben meer tijd om te doen waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen.

5. Creëer waardevolle data

Automatisering betekent dat elke taak op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Maar het biedt ook de mogelijkheid om elke handeling bij te houden. Op die manier wordt een gigantische berg data gecreëerd. Met analyses kan je deze data vervolgens gebruiken om je processen en de klantervaring verder te optimaliseren.

6. Minder verspilling

We zien dat bedrijven door automatisering vaak veel minder papier en energie gebruiken. Dat geeft automatiseren dus ook nog eens voordelen op het gebied van duurzaamheid!

Jouw bedrijf digitaal automatiseren?

Digitaal automatiseren biedt bedrijven veel interessante voordelen. En de kosten voor het inrichten van automatisering verdien je snel terug door de tijd en personeelskosten die je ermee bespaart.  

Benieuwd welke menselijke taken jouw organisatie kan automatiseren? Neem voor inspiratie eens een kijkje in ons portfolio of neem vrijblijvend contact op.

Deel dit artikel