20 October 2022

8 tips om de toegankelijk van je app te vergroten

Wil je dat iedereen jouw app kan gebruiken? Ook mensen die minder goed horen en zien? Dan moet je de toegankelijkheid verbeteren. We delen onze tips.
Shape 6

Wil je dat iedereen jouw app kan gebruiken? Ook mensen die minder goed kunnen horen en zien? Dan moet je de toegankelijkheid verbeteren. In dit artikel vertellen we hoe je dat doet.

Toegankelijkheid van apps vergroten

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen op dezelfde manier met je mobiele app of web app om kan gaan. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld slechtziend, kunnen niet (goed) horen, hebben een motorische handicap of zijn gewoon niet zo handig met digitale hulpmiddelen.

Door rekening te houden met toegankelijkheid kunnen (ook) deze mensen je app gebruiken. Dit wordt ook wel inclusiviteit of accessibility genoemd.

Voordelen van een toegankelijke app

  • Bereik vergoten. Meer mensen kunnen je app gebruiken. En blijven hem gebruiken. Ook als ze wat ouder worden of een beperking krijgen.

  • Maatschappelijk verantwoord. Maak je app toegankelijk voor ieder lid van de samenleving.

  • Nieuwe kansen. Door een app te ontwikkelen die toegespitst is op een doelgroep met een beperking.

  • Toekomstbestendig. Voor overheidswebsites en apps is toegankelijkheid bijvoorbeeld verplicht. Naar verwachting wordt deze verplicht steeds verder uitgebreid.

Op welke gebieden richt toegankelijkheid zich?

Het vergroten van de toegankelijk richt zich op vier gebieden.

  1. Zien - Ongeveer 2,2 miljard mensen wereldwijd zijn in meer of mindere mate slechtziend. Voor velen zijn kleine lettertjes op een beeldscherm of telefoonscherm daarom moeilijk leesbaar. 

  2. Horen - Zo’n 5% van de wereldbevolking heeft last van gehoorverlies of is doof. Geluid en muziek binnen apps zijn daarom niet voor alle gebruikers waarneembaar.

  3. Bewegen - Bij een gebroken vinger of reuma in de handen zijn sommige apps opeens een stuk minder toegankelijk. Een tijdelijke of chronische motorische handicap kan swipen, gebaren en drukken vermoeilijken. 

  4. Begrijpen - 3% van de wereldbevolking heeft een verstandelijke beperking. En in Nederland hebben 2,5 miljoen mensen problemen met werken met digitale apparaten. Voor deze groep mensen is duidelijkheid en eenvoud extra belangrijk.

Tips voor meer toegankelijkheid

Vind je het belangrijk om een inclusieve app te maken? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Contrast en lettergrootte

Voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk om voldoende contrast in de tekst te hebben. En letters moeten groot genoeg zijn. Het advies is om een minimale kleurcontrastverhouding van 4,5:1 te gebruiken voor normale tekst en 3:1 voor grote tekst. Grote tekst moet minimaal 14pt (vet) of 18pt (niet vet) zijn. 

Checken of jouw app deze standaarden hanteert? Een handige tool is de Accessibility Inspector van Apple. Voor Android apps gebruik je de Accessibility Scanner
 

toegankelijkheid lettergrootte2. Dynamische lettergrootte

Zowel Android als iOS-apparaten bieden gebruikers de mogelijkheid om de lettergrootte in apps te bepalen. Het is dan wel belangrijk dat je app deze functie ondersteunt. 
 

dynamische lettergrootte3. Tekst als geluid

VoiceOver is de ingebouwde schermlezer voor iOS. Voor Android gebruik je de functie TalkBack. Het maakt het mogelijk om tekst voor te lezen. Maar ook hier is het wel belangrijk dat jouw app hiermee compatibel is.

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een voorleesfunctie in te bouwen. Dat zie je bijvoorbeeld op de website van de Belastingdienst.
 
toegankelijkheid voorleesfunctie

4. Grote knoppen

We drukken allemaal wel eens per ongeluk op de verkeerde knop. Bijvoorbeeld op de knop voor videobellen in een Snapchat-gesprek. Zo irritant! Maar als je een motorische beperking hebt, druk je nóg sneller op dit soort kleine knopjes. 

Daarom is het van belang om in je ontwerp gebruik te maken van (middel)grote knoppen van minimaal 44x44 punten. En verschillende knoppen niet te dicht op elkaar te zetten. Zet ze minstens 32 punten uit elkaar.

5. Geen tekst in afbeeldingen

Afbeeldingen en tekst worden nogal eens door elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld een header met een titel erin verwerkt. Visueel ziet het er misschien top uit, maar schermlezers kunnen ze niet lezen. 

6. Keep it simple

Millennials en Gen Z’s snappen vaak intuïtief hoe een nieuwe app werkt. Maar voor mensen die niet zo digital savvy zijn, is dat een ander verhaal. Laat staan als je een verstandelijke beperking hebt. Een eenvoudige gebruikersinterface en een simpele onboarding voorkomt verwarring. 

7. Ondertiteling

Maak je veel gebruik van video en/of geluid? Zorg dan dat je app ondertiteling ondersteunt. De ondertiteling klopt nog niet altijd 100%, maar het is een stuk beter dan helemaal niets horen.
 

ondertiteling in app8. Spraakherkenning

Typen is niet voor iedereen mogelijk. Zorg daarom dat je formulieren compatibel zijn met spraakherkenning. Zo kunnen mensen hun gegevens inspreken.

Jouw app toegankelijker maken?

Na het lezen van dit artikel weet je wat de voordelen zijn van het verbeteren van de toegankelijkheid. En weet je aan wat voor aanpassingen je kunt denken. Wil je de toegankelijkheid van jouw mobiele app verbeteren? We maken graag een inventarisatie van de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Ook interessant:

Deel dit artikel