13 March 2022

Welke soorten mobiele apps bestaan er allemaal?

Er bestaan tegenwoordig ontelbaar verschillende apps! In dit artikel zetten we de verschillende soorten apps die in 2023 allemaal bestaan eens op een rij.
Shape 6

Vandaag de dag bestaan er allerlei soorten mobiele apps. Social media, bedrijfs apps, games, applicaties om media mee af te spelen of hardware mee te bedienen, om je bankzaken mee te regelen en noem maar op. De meeste mensen kunnen al lang niet meer zonder apps en bij Myler Media zijn we gek op alle soorten en maten!

In dit artikel zetten we de verschillende soorten mobiele apps die vandaag de dag allemaal beschikbaar zijn eens op een rijtje.

Besturingssysteem

Wanneer we naar de verschillende soorten mobiele apps kijken, kunnen we ten eerste onderscheid maken tussen verschillende besturingssystemen.

De meeste mobiele apparaten hebben hun eigen besturingssysteem, of werken exclusief samen met een bepaald besturingssysteem. Zo werkt Apple bijvoorbeeld met het besturingssysteem iOS en Samsung met Android. Sinds 2016 is Blackberry van zijn eigen OS afgestapt en maakt het nu ook gebruik van Android.

Het besturingssysteem is de combinatie van interface en techniek die de hardware en de gebruiker met elkaar verbinden. Omdat alle besturingssystemen van elkaar verschillen, kun je bijvoorbeeld niet een Android app gebruiken op een apparaat met iOS.

De Apple gebruikers downloaden hun apps in de App Store en Android gebruikers in de Google Play Store. Deze online app-winkels kun je weer via hun eigen app op je mobiele apparaat bereiken. Velen zijn gratis te downloaden of kosten slechts een klein bedrag.

Techniek

Apps kunnen anno 2023 op verschillende manieren ontwikkeld worden. We maken onderscheid tussen native, web, hybride en cross-platform apps. Deze verschillende technieken hebben allen hun eigen voor- en nadelen.

Native app

Native apps zijn applicaties die afhankelijk zijn van een bepaald platform. Je kunt ze alleen downloaden via bijvoorbeeld de Apple Store, of de Google Play Store. Als je een app via de Apple Store download kun je deze niet gebruiken op een Android apparaat.

Het voordeel van een native app is dat deze geïnstalleerd wordt op het device van de gebruiker. Om hem te gebruiken heb je er dus geen internetverbinding voor nodig hebt en het gebruiksgemak is groot, omdat het toegespitst kan worden op jouw specifieke besturingssysteem.

Nadeel is dat deze vorm van app ontwikkeling relatief duur is wanneer je dezelfde app op meerdere devices wilt aanbieden. Dit komt doordat de programmeertalen per platform van elkaar verschillen, waardoor er per device maatwerk geleverd moet worden. Zo worden Apple apps met Objective-C of Swift gecodeerd en Android met Java.

Web app

Web apps zijn applicaties die eigenlijk niks anders zijn dan mobiele versies van websites. Deze apps maken gebruik van realtime content. Ze hoeven niet te worden gedownload, of geupdate en zijn direct bereikbaar via de browser.

Een voordeel is dat dezelfde web app op vrijwel alle devices toegankelijk is en dat een gebruiker de app niet eerst hoeft te downloaden voor hij of zij hem kan gebruiken. Nadelen ten opzichte van native apps is dat de functie-mogelijkheden beperkt blijven tot wat mogelijk is in een browser, je altijd internet nodig hebt om ze te gebruiken en dat de app mogelijk op bepaalde browsers problemen geeft.

Hybride app

Hybride apps zijn applicaties die een combinatie tussen de web app en de native app vormen. Ze worden geïnstalleerd op het device van de gebruiker, maar laden de content vanuit een webpagina.

Hybride apps zijn vindbaar in de verschillende stores en ontwikkeling en onderhoud hoeft slechts binnen één platform uitgevoerd te worden. Nadelen zijn dat je in mindere mate gebruik kunt maken van de voordelen en functionaliteiten van een device, omdat het grootste deel in HTML geprogrammeerd wordt, en dat de grafische vormgeving minder goed is.

Cross-platform app

Wanneer je gebruikmaakt van een cross platform ontwikkeltool (zoals Phonegap of Xamarin) kun je jouw app in één taal programmeren en worden de codes vervolgens automatisch omgezet naar het platform waar jouw app voor bedoeld is.

Een voordeel is dat je maar één taal hoeft te programmeren voor meerdere platformen. Nadelen zijn dat de app vaak langzamer werkt, je altijd internet nodig hebt en minder mogelijkheden biedt. Het kan namelijk alleen gebruik maken van functionaliteiten die op alle devices beschikbaar zijn, maakt deels gebruikt van webcode en is niet specifiek toegespitst op één device.
 
App techniek

Categorieën

Naast het besturingssysteem en de techniek waarvoor gekozen wordt, kun je ook onderscheid maken op basis van categoriën.

Bekende categorieën van apps zijn:

 • Boeken

 • Audio

 • Foto en video

 • Bedrijfs apps

 • Navigatie

 • Nieuws

 • Studie

 • Financiën

 • Productiviteit

 • Eten en drinken

 • Shopping

 • Games

 • Social media

 • Gezondheid en Sport

 • Lifestyle

 • Weer
   

Verschillende soorten appsWe Love Apps

Zoals je leest in dit artikel, zijn er tal van apps in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Ten eerste zijn er verschillende soorten apps voor verschillende besturingssystemen, er zijn verschillende manieren van ontwikkeling en er zijn verschillende categorieën waarbinnen je een applicatie kunt ontwikkelen.

Myler Media heeft veel verschillende soorten apps gemaakt. Kijk maar eens in ons portfolio voor voorbeelden!

Heb je zelf een goed idee en wil je hiervan een app laten bouwen? Laat het ons weten of bereken hier de kosten van jouw app. We love apps en denken graag met je mee!  

Ook interessant:

Deel dit artikel