30 November 2020

Pizza-avond: We zijn de wereld van hardware-ontwikkeling ingedoken!

Bij Myler Media organiseren we regelmatig een pizza-avond gecombineerd met een kennissessie. Dit keer hebben we ons ondergedompeld in de wereld van hardware-ontwikkeling!
Shape 6

Hardware vs software ontwikkeling

Bij Myler Media zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobiele app ontwikkeling. Maar we laten ons ook graag inspireren en verrassen door andere zaken die ons vakgebied raken. Daarom organiseren we regelmatig een pizza-avond gecombineerd met een kennissessie. Dit keer hebben we ons ondergedompeld in de wereld van hardware-ontwikkeling!

 

Normaal gesproken komen we voor een pizza-avond samen op kantoor, nodigen een interessante gastspreker uit en bestellen we een berg pizza’s. Maar door corona was dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom kregen alle collega’s dit keer een Thuisbezorgd-cadeaukaart en werden de pizza’s gewoon thuis afgeleverd!

 

Slimme hardware

Gastsprekers van de avond waren Frank Poort en Teun Broeren van Vention. Vention is specialist in op maat gemaakte hardware en software en richt zich voornamelijk op slimme apparaten. Daarbij werken ze met zelfgebouwde elektronica in combinatie met embedded software. Super interessant!

 

Tijdens de pizza-avond hebben Frank en Teun eerst een interessante presentatie gegeven over hardware-ontwikkeling. Vervolgens zijn we aan de hand van een opdracht zelf aan de slag gegaan.


Hardware ontwikkeling proces
 

Hardware vs software

Een interessant inzicht was dat iteraties binnen hardware-ontwikkeling een stuk lastiger, kostbaarder en tijd-intensiever zijn dan iteraties binnen software-ontwikkeling. 

 

Wanneer software- en hardware-ontwikkelaars samenwerken, is het dus belangrijk om de communicatie tussen hard- en software vooraf goed te specificeren, zodat er zo min mogelijk hardware iteraties nodig zijn. Zo blijft de vaart in het project!


hardware ontwikkeling
 

Opdracht: Simulatie in HTML

Tijdens het interactieve deel zijn we aan het werk gezet. De opdracht: een huis tekenen in HTML. Het addertje onder het gras was dat we de code tussendoor niet zomaar mochten compileren: je kreeg pas 5 minuten later het resultaat terug en het kostte punten om te testen. Op die manier werd de ontwikkeling van een hardware product gesimuleerd.

 

Binnen app ontwikkeling zijn we gewend om tussendoor regelmatig te checken of een bepaald onderdeel werkt en eruit ziet zoals verwacht. Dat kon in dit geval niet, wat voor behoorlijk wat onzekerheid zorgde! En het illustreert goed hoe hardware-ontwikkeling de nodige aanvullende uitdagingen met zich meebrengt.


resultaat HTML oefening
 

Learnings toepassen

Ten eerste is een pizza-avond altijd een leuke manier om de samenwerking met partners te bevorderen. Door elkaar op een informele manier iets te kunnen leren, krijg je meer begrip voor de ander en zijn rol in een project.

 

Specifiek heeft deze sessie ons nieuwe inzichten gegeven om de samenwerking met hardware-ontwikkelaar verder te verbeteren. Het is bijvoorbeeld een goed idee om meer te gaan moduleren en van tevoren de specificaties en de architectuur goed uit te werken. Zo komen we wellicht al in een vroeg stadium zaken tegen die het aantal iteraties kunnen verminderen. Dat scheelt ontwikkeltijd en komt alle betrokkenen ten goede!

Deel dit artikel