14 July 2020

Dit zijn de belangrijkste nieuwe features van iOS 14

Widgets, App Clips, compacte video en een nieuwe indeling van het hoofdscherm. In dit artikel delen we de belangrijkste nieuwe updates voor iOS 14!
Shape 6

ios 14 apple iphone

 

In juni 2020 kondigde Apple de laatste versie van haar besturingssysteem aan: iOS 14. Verwacht wordt dat de update in september wordt uitgerold. In dit artikel delen we alvast de belangrijkste nieuwe updates.

 

Widgets

De grootste verandering in iOS14 is de nieuwe indeling van het hoofdscherm. Apps kunnen op een andere manier gegroepeerd worden en er ontstaat ruimte voor widgets op het hoofdscherm. Met deze handige widgets krijg je in één oogopslag de belangrijkste informatie te zien van jouw favoriete apps. Denk aan het weer op dit moment of het laatste nieuws meteen op het hoofdscherm.

 

Je kunt zelf bepalen welke widgets, hoe groot jouw widgets moeten zijn en waar ze gepositioneerd moeten worden op je hoofdscherm. 

 

widgets ios 14

 

Daarnaast belooft Apple de zogenaamde Smart Stack toevoeging, waarmee de juiste widget op het juiste moment automatisch getoond wordt op basis van wanneer jij bepaalde apps gebruikt gedurende de dag. Start je je dag bijvoorbeeld altijd met het laatste nieuws of het weer, dan worden deze widgets elke ochtend standaard getoond.

 

App library

Ook de vertoning van je apps (de app library) wordt vernieuwd. Waar je apps voorheen verdeeld waren over verschillende schermen en je favorieten op een balkje onderin, worden de apps nu gebundeld en onder elkaar vertoond. Apps worden gegroepeerd op basis van categorie en je meest gebruikte apps staan altijd prominent in beeld.

 

app library ios 14 vs ios 13

 

Compact bellen

Wanneer je gebeld wordt, vult je scherm zich compleet en kun je niet veel anders doen dan opnemen of wachten tot de beller uit zichzelf ophangt. Dat kan beter en dat wordt het ook! In iOS 14 wordt slechts een compact schermpje vertoond wanneer iemand je probeert te bereiken. Geen zin om op te nemen? Vanaf nu ga je gewoon lekker door waar je mee bezig was!

 

compact bellen in ios14

 

Compacte video

Met iOS 14 maak je het scherm kleiner van een FaceTime-gesprek of een video die je aan het kijken bent. Zo kun je ondertussen ook andere apps gebruiken terwijl je video(gesprek) gewoon doorgaat en zichtbaar blijft. Multitasken wordt een feest met deze nieuwe feature! 

 

compacte video in ios 14

 

Gloednieuwe Translate app

Met de komst van iOS 14 wordt ook de Translate App geïntroduceerd. Met de microfoon neem je gemakkelijk speech to text op, wat vervolgens direct vertaald wordt naar één van de elf talen die voorhanden zijn. Ook te gebruiken zonder internet. Zo worden verre reizen nog leuker!

 

translate app in ios 14

 

App Clips

Vanaf iOS 14 kun je supersnel bepaalde onderdelen of functionaliteiten van een app gebruiken. Met zogenaamde App Clips wordt de wereld van apps verbonden aan de echte wereld. Scan de speciale code met de camera van je iPhone en je kunt meteen de actie uitvoeren die op dat moment het meest logisch is.

 

 

Privacy verbeteringen

Apple vindt de privacy van haar gebruikers belangrijk en voegt in iOS 14 nieuwe verbeteringen toe op dit gebied. Nieuwe functies zijn:
 

  • Waarschuwing wanneer de microfoon of camera gebruikt wordt. Rechts bovenin het scherm verschijnt een bolletje, naast het wifi- en batterij-icoon.

  • In het bedieningspaneel wordt een melding toegevoegd over welke apps onlangs de camera of microfoon hebben gebruikt.

 
nieuwe privacy updates ios 14
 

  • Mogelijkheid om tracking binnen bepaalde apps uit te zetten. Zo wordt je niet meer gevolgd en krijg je geen gepersonaliseerde advertenties meer.

  • Bovendien worden tracking rapportages toegevoegd aan Safari 14. Zo zie je welke cross-site trackers worden geblokkeerd.

  • Geen toegang meer tot je gehele fotobibliotheek. Vanaf iOS 14 kun je aangeven tot welke specifieke foto’s een app toegang krijgt.

  • Mogelijkheid om apps toegang te geven tot een geschatte locatie in plaats van je exacte locatie.
      

Nog veel meer aanpassingen!

Ook Siri, Home, Safari en de Berichten en Kaarten apps krijgen nieuwe functionaliteiten. Benieuwd wat je nog meer kan verwachten? Bekijk dan de iOS 14 Preview op de website van Apple.

 

App updaten?

Heb je zelf een app gemaakt of een app laten maken en ben je benieuwd met welke features van iOS 14 je jouw app verder kunt uitbouwen? Onze developers staan te popelen om aan de slag te gaan! Neem contact met ons op en we ontdekken samen de mogelijkheden.

Deel dit artikel