16 November 2021

Native vs hybride apps: hoe maak je de juiste keuze?

Bij het maken van een app kun je kiezen tussen verschillende ontwikkelvormen. In dit artikel leggen we de keuze voor twee soorten apps uit die behoorlijk van elkaar verschillen: native apps en hybride apps.
Shape 6

Native App vs Hybride App

Bij het maken van een mobiele app kun je kiezen tussen verschillende ontwikkelvormen. In dit artikel leggen we de keuze voor twee soorten apps uit die behoorlijk van elkaar verschillen: native apps en hybride apps.

 

Het verschil tussen hybride en native apps

Laten we beide ontwikkelvormen eens onder de loep nemen.

 

Native apps

Een native app wordt op je device geïnstalleerd en open je door op het betreffende icoontje te drukken. Native apps worden speciaal ontwikkeld voor een specifiek besturingssysteem. Tegenwoordig is dat voornamelijk Android of iOS (iPhone). De apps zijn te downloaden via de Google Play Store of App Store.

 

Voorbeelden van native apps zijn je standaard apps als de camera en fotobibliotheek, maar ook bekende games als Clash of Clans en Candy Crush of apps als Snapchat en Strava.

 

Native apps zijn helemaal toegespitst op een specifiek device en besturingssysteem. De gebruikservaring kan volledig ingericht worden op de reeds bekende UX. Hierdoor bieden ze de beste mogelijkheden om gebruiksvriendelijk te zijn. 

 

Andere voordelen zijn de mogelijkheid om push-notificaties te sturen, de app offline te gebruiken en het gebruik van native functionaliteiten van het device zoals GPS of gezichtsherkenning.


native apps
 

Hybride apps

Hybride apps zijn eigenlijk web apps, maar bezitten ook kenmerken van native apps - vandaar de naam ‘hybride’. Hybride apps worden (net als native apps) geïnstalleerd op het device van de gebruiker, maar laden de content vanuit een webpagina. De app fungeert dus eigenlijk als een soort browser. Bekende voorbeelden zijn Instagram en Twitter.

 

Hybride apps zijn vindbaar in de verschillende stores en staan als icoon op het device van de gebruiker. Wanneer de ‘schil’ eenmaal gebouwd is, kan verdere ontwikkeling en onderhoud gewoon via een webomgeving doorgevoerd worden. De gebruiker hoeft de app dus niet te updaten voordat nieuwe wijzigingen zichtbaar zijn. Een groot voordeel voor de ontwikkelaar!

 

Nadelen van de hybride vorm zijn dat je in mindere mate gebruik kunt maken van de voordelen en functionaliteiten van een device, omdat het grootste deel in HTML geprogrammeerd wordt. Ook zijn de grafische vormgeving en animaties minder goed. Bovendien kunnen hybride apps niet offline gebruikt worden.


hybride apps
 

Wanneer is een native app beter?

Er zijn verschillende situaties waarin een native app de juiste keuze voor je is. Uiteraard altijd afhankelijk van jouw specifieke app idee. We zetten verschillende scenario’s voor je uiteen.

 

Native functionaliteiten

Maakt jouw app gebruik van native functionaliteiten van het device? Zoals de camera, microfoon, gps, contactenlijst of de vingerafdruk- of gezichtsscanner? Dan is een native app voor jou de juiste keuze. Bekende voorbeelden zijn Snapchat (die niet zonder de camera en contactenlijst kan) en Waterpas-apps (die gebruikmaken van de mogelijkheid om te meten hoe schuin het device staat).

 

Compatibiliteit

Ook wanneer connectie met andere apps of smart devices belangrijk is in jouw app, is de native app de juiste keuze. Denk bijvoorbeeld aan het slimme bed van Auping. De connectie tussen de smartphone en het bed was enkel mogelijk door middel van een native app. Myler Media heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van deze app.

 

Fijne gebruikservaring

Omdat een native app weinig (of zelfs geen) bestanden hoeft te downloaden, werkt de app sneller en kunnen betere graphics gemaakt en gebruikt worden. 

 

Daarnaast wordt de applicatie tijdens de app ontwikkeling specifiek toegespitst op de verschillende devices die mensen gebruiken. Zo heeft elke gebruiker een app die perfect aansluit op zijn of haar systeem, wat de gebruikerservaring ten goede komt. Is gebruikservaring een belangrijk onderdeel van het succes van jouw app idee? Kies dan voor een native app.

 

Offline gebruik

Native apps kunnen na download in principe offline gebruikt worden. Heb je bijvoorbeeld een app in gedachten die in het vliegtuig gebruikt gaat worden? Of een app die mensen op vakantie gaan gebruiken? Kies dan voor een native app. 

 

Ook GPS kan offline gebruikt worden. Een app die gebruikmaakt van kaarten is daarom perfect te combineren met een native app.

 

Wanneer is een hybride app beter?

Voor sommige app ideeën is een hybride app juist de betere keuze. Denk bijvoorbeeld aan:

 

Kleiner budget

Native apps worden compleet toegespitst op het device van de gebruiker. Een hybride app fungeert meer als een soort jasje waarbinnen een webpagina geladen wordt. Zo geniet je wel van enkele voordelen van native apps (zoals vindbaarheid in de App Store), maar ga je een versimpeld ontwikkeltraject in. Veel zaken kunnen immers gewoon gemaakt worden met webtalen als HTML en CSS.

 

Geen platformkeuze

Met slechts een kleine aanpassing, is de ‘schil’ aan te passen zodat deze zowel op iOS als Android functioneel is. Zo hoef je als ontwikkelaar geen platformkeuze te maken en kun je de app (na een klein beetje extra ontwikkeling) zowel in de Google Play Store als App Store aanbieden. Updates voer je gewoon door in de webinhoud, zodat beide platformen in één keer geupdate worden.

 

Simpele techniek

Wanneer de app geen gebruik hoeft te maken van native functionaliteiten en alle techniek opgelost kan worden in programmeertalen voor het web, kan een hybride app voldoende zijn.

 

Veel updates

Content kan in een native app gewoon ingeladen worden, maar structurele veranderingen worden een probleem. Voorzie je dat jouw app regelmatig van functionaliteiten, schermen of layout gaat veranderen? Dan is een hybride app de juiste keuze. Hier heb je complete vrijheid en worden wijzigingen zichtbaar zonder dat een gebruiker de app eerst hoeft te updaten.

 

Native of hybride app laten maken?

Nu je weet wat de verschillen tussen een hybride en een native app zijn, weet je welke soort app voor jou de juiste keuze is. Van plan om een app te laten maken? Myler Media helpt je graag! Wij hebben veel ervaring in het bouwen van zowel native als hybride apps en werken graag samen. Neem contact met ons op, vraag een prijsindicatie aan of bekijk ons portfolio.
 

Deel dit artikel