16 November 2021

Mobiele website of app? De verschillen, voordelen en nadelen op een rij

Het verschil tussen een mobiele website en een app is niet voor iedereen even duidelijk. In dit artikel bespreken we de verschillen, voor- en nadelen.
Shape 6

Deze keuze voor een mobiele website of een mobiele applicatie is niet altijd even duidelijk. In dit artikel bespreken we de verschillen en de voor- en nadelen die de keuze voor de ontwikkeling van een app of mobiele website beïnvloeden.

Verschillen tussen mobiele website en app

Op het eerste gezicht zou je denken dat mobiele websites en apps veel op elkaar lijken, maar ze verschillen zeker. Het grote verschil is dat mobiele websites altijd via een browser op je mobiel bezocht worden. Een app moet je eerst downloaden, bijvoorbeeld via de App Store of de Google Play store. Pas nadat de app op je device gedownload is, kan je deze gebruiken.

Mobiele websites in een universele codetaal geschreven voor alle mobiele apparaten. Apps in een eigen codetaal geschreven, afhankelijk van het besturingssysteem. Besturingssystemen zijn iOS (Apple) en  Android (Google). Dit zorgt voor verschillen tussen apps en mobiele websites in functionaliteit, ontwikkelkosten, gebruikservaring en veel meer.
 
Verschillen tussen mobiele website en app

Verschillende soorten apps

Door de verschillende besturingssystemen, devices en manieren van programmeren, bestaan er verschillende soorten apps.
 

 • Native apps: Worden geïnstalleerd op het device van de gebruiker en zijn specifiek toegespitst op de functionaliteiten van het device waar deze op geïnstalleerd wordt.

 • Web apps: Apps die je vanuit je browser gebruikt. Dit zijn eigenlijk mobiele interactieve websites.

 • Hybride apps: Een combinatie tussen een native app en een web app. De app kun je downloaden in online app winkels, maar in feite kijk je grotendeels naar een mobiele website.

 • Cross-Platform apps: Deze apps worden geschreven in een universele programmeertaal die vervolgens omgezet worden naar de code van het device. Maken deels gebruik van webcode en zijn niet toegespitst op één device.
   

Lees verder: Welke soorten apps bestaan er allemaal?

Verschillende soorten apps

Voordelen en nadelen

Voor zowel apps als mobiele websites zijn er veel verschillende voordelen en nadelen te bedenken. We richten ons hierbij op native apps ten opzichte van mobiele websites, aangezien daar de verschillen het grootst zijn.

Voordelen mobiele website

 • Vindbaarheid: Mobiele websites zijn voor iedereen met een device en internet via Google te vinden.

 • Bereik: Mede doordat je een site kan zoeken via zoekmachines als Google, is het bereik vele malen groter dan bij apps. Apps kan je enkel via de App Store vinden.

 • Geen download nodig: Je hoeft mobiele sites niet eerst te downloaden om te gebruiken. Je kan ze gewoon bereiken via de browser.

 • Kosten: Het ontwikkelen en het onderhoud van een mobiele site is relatief goedkoper, omdat de code onafhankelijk van het type device wordt geschreven.

 • Geen updates: Ook hoeft de gebruiker de app niet te updaten om wijzigingen te ervaren, wat bij apps vaak wel het geval is.

Nadelen mobiele website

 • Internet: Je hebt altijd internet nodig om een mobiele website te gebruiken.

 • Functionaliteit: Het grote nadeel is dat mobiele sites alleen werken binnen een browser. Een browser heeft minder mogelijkheden dan een native app, omdat het geen gebruik maakt van de camera, GPS, microfoon en opties van meldingen op een telefoon. Langzaamaan wordt er meer mogelijk, maar dit zal altijd achter blijven lopen op native mogelijkheden.

 • Snelheid: Een site moet altijd eerst de data laden via internet. Een app is daarentegen al op voorhand gedownload op het apparaat, waardoor het minder data hoeft te laden en sneller werkt. 

Voordelen native app

 • Functionaliteit: Een native app kan gebruikmaken van de camera, GPS, meldingen en andere functionaliteiten van het apparaat. Ook kunnen apps complexere berekeningen maken waardoor ze sneller zijn en meer mogelijkheden hebben. Ook kunnen ze pushberichten versturen.

 • Gebruiksvriendelijkheid: De app kan specifiek toegespitst worden op de functionaliteiten, knoppen en opties van het device. Hierdoor kan het gebruiksgemak geoptimaliseerd worden voor gebruikers van dit specifieke apparaat.

 • Graphics: De kwaliteit van de graphics zien er over het algemeen vaak strakker uit dan een mobiele site.

 • Snelheid: Omdat de app al is gedownload, hoeft de app vrijwel niet te laden. Dit komt de snelheid ten goede.

 • Geen internet nodig: Offline functionaliteiten kunnen gebruikt worden zonder wifi of internet.

Nadelen native app

 • Afhankelijkheid: Apps zijn afhankelijk van Google Play Store en de App Store, aangezien zij goedkeuren of een app op hun platform komt. Ook moeten updates goedgekeurd worden deze partijen.

 • Kosten: Wanneer ontwikkeling voor meerdere besturingssystemen nodig is, is het vaak duurder om de app te ontwikkelen.

 • Bereik: Het bereik is kleiner. Gebruikers moeten namelijk eerst naar een app store, daar de app vinden en deze daarna nog maar downloaden. Organisch gevonden worden is daarbij lastiger.


Lees ook: Waarom een app? 12 redenen om (g)een app te laten maken
 
Voordelen en nadelen van mobiele apps en websitesMobiele website of native app kiezen?

Er zijn veel zaken om op te letten bij de keuze tussen een mobiele website of native app. Afhankelijk van je einddoel, is de één beter voor jou dan de ander.

Een mobiele website is bijvoorbeeld makkelijker te vinden voor breed publiek, maar zijn ‘basic’ wat betreft functionaliteiten. Wel zijn de kosten over het algemeen lager en eenvoudiger te maken. 

Mensen zijn tegenwoordig gewend aan snelle vloeiende apps. Vooral wanneer je de app langere tijd achter elkaar gebruikt en regelmatig opent. In dat geval is een native app fijner. Wanneer je de app slechts zeer af en toe gebruikt, kan het extra icoon als storend worden ervaren door de gebruiker en is de web app dus geschikter.

Voor goede native apps zijn de ontwikkelkosten wat hoger, maar zijn er veel meer mogelijkheden voor de gebruiker. Het is gebruiksvriendelijk en kan optimaal gebruik maken van functionaliteiten van elk device. Ook is er geen internet nodig en is een app veel sneller, doordat complexe berekening sneller gemaakt worden.
 

Denk je er aan om een native app te laten ontwikkelen of wil je objectief advies over wat voor jou de beste keuze is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee. 

Ook interessant:

Deel dit artikel