19 July 2022

8 verschillen tussen een maatwerk en open source CMS

Tijdens de ontwikkeling van applicaties koppelen we altijd een CMS. Er kan gekozen worden tussen open source of maatwerk. Dit zijn de grootste verschillen.
Shape 6
open source vs maatwerk cms
 

Tijdens de ontwikkeling van onze applicaties koppelen we altijd een CMS. Ook wel ‘de backend’ genoemd. Hier kunnen klanten zelf content toevoegen en wijzigen. Er kan daarbij gekozen worden tussen een open source of maatwerk CMS. In dit artikel leggen we het verschil uit.
 

Wat is een CMS ook alweer?

Een CMS (content management system) is een beveiligde omgeving waarin beheerders hun website, webapplicatie of mobiele app kunnen wijzigen. Niet de code, lay-out en de techniek, maar alleen de content die getoond wordt. Denk bij een webshop bijvoorbeeld aan het productaanbod - compleet met foto’s, video’s, tekst en categorieën per product.
 

Open source CMS

Bij een open source CMS maak je gebruik van een bestaande oplossing. De code is door een externe partij ontwikkeld, is publiekelijk beschikbaar en (tot op zekere hoogte) aanpasbaar. Denk bijvoorbeeld aan WordPress of Drupal. Deze bekende systemen worden regelmatig geüpdatet en doorontwikkeld door de uitgever en aanwezige community. 
 

Maatwerk CMS

Een maatwerk CMS is een oplossing die exclusief ontwikkeld is voor één bedrijf of gebruikssituatie. De interface, functionaliteiten en updates zijn specifiek toegespitst op de wensen van de klant en de werkwijze van het bedrijf.
 

Belangrijkste verschillen

Bij een open source CMS maak je gebruik van een bestaande oplossing. Bij maatwerk kun je het CMS perfect laten aansluiten bij jouw bedrijfsvoering. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen.
 

  1. Design - Bij een open source CMS wordt het ontwerp van de backend beperkt door de designkeuzes van de uitgever. Bij maatwerk kun je er alle kanten mee op.

  2. Functionaliteiten - Open source betekent vaak dat er veel functionaliteiten inzitten die je helemaal niet gebruikt. Of dat ze niet helemaal aansluiten bij jouw bedrijfsvoering. Bij maatwerk voeg je alleen de functies toe die jij nodig hebt, op een manier die bij jou past.

  3. Veiligheid - Elke aparte plug-in in een open source CMS brengt een veiligheidsrisico met zich mee. Je weet immers niet of de ontwikkelaar zijn code wel veilig genoeg geschreven heeft. Zelfs de populairste plug-ins worden gehackt.

  4. Prestaties - Functionaliteiten die je niet gebruikt en plug-ins van derden te gebruiken (die niet op elkaar aansluiten) komen je prestaties niet ten goede. Bij maatwerk maak je alles zo licht mogelijk en zorg je dat alles op elkaar aansluit.

  5. Gebruiksgemak - Veel marketeers kunnen direct met de bekende open source CMS’en aan de slag. Bij maatwerk is er vaak een wat langere learning curve. Aan de andere kant kan een maatwerk CMS wel zo opgebouwd worden dat nieuwe gebruikers er snel mee uit de voeten kunnen.

  6. Workflow - In een maatwerk CMS is het mogelijk om custom flows te ontwerpen. Voor het toevoegen van een product kun je bijvoorbeeld een foolproof stappenplan laten ontwerpen. Bij open source ben je afhankelijk van de workflow zoals die bedacht is door de uitgever.

  7. Kosten - De ontwikkelkosten bij open source zijn minimaal. Die zijn bij maatwerk een stuk hoger. Bij open source betaal je voor het CMS en de bijbehorende plug-ins vaak een vergoeding per maand. Bij maatwerk zijn er geen kosten meer na livegang.

  8. Community - Achter bekende open source CMS’en schuilt vaak een grote community en zijn er veel specialisten beschikbaar. Er is dus altijd iemand waar je met vragen terecht kan. Bij een maatwerk CMS ben je toegewezen op het bedrijf dat jouw CMS heeft ontwikkeld.
     

Wat is beter?

Afhankelijk van je doel en gebruikssituatie is het beter om voor het ene of het andere te kiezen. Simpele websites, die geen hoge eisen stellen aan veiligheid en prestaties, kunnen prima uit de voeten met een open source CMS.
 

Bij websites en applicaties waar veiligheid, prestaties, workflow en gebruiksgemak wel zwaar meewegen, is maatwerk beter. Zeker wanneer meerdere (of complexe) datastromen aan elkaar geknoopt moeten worden.
 

Voor (simpele) websites zijn er veel goede open source CMS’en beschikbaar. Bij mobiele applicaties loop je in de praktijk snel tegen limitaties aan. Wij adviseren dan ook nooit om een open source CMS te gebruiken bij de ontwikkeling van een mobiele applicatie.
 

Wil je een applicatie laten ontwikkelen? Denk dan goed na over het CMS dat je daarbij wil gebruiken. Bij Myler Media denken we daar al in een vroeg stadium over na. Eens sparren met één van onze specialisten? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel