31 January 2023

Hoe maak je een IoT-app?

Een IoT-oplossing bestaat uit een device en software. Myler Media specialiseert zich in het ontwikkelen van IoT-apps. Lees hier hoe we dat doen!
Shape 6

Een IoT-oplossing bestaat uit een device en software. De software is een applicatie waarmee je het apparaat bedient of waarin je gegevens kunt uitlezen. Myler Media specialiseert zich in het ontwikkelen van dit soort apps. Lees hier hoe we dat doen!

Over IoT-applicaties

IoT staat voor Internet of Things en draait om het verbinden van alledaagse voorwerpen met het internet. Denk aan een slimme thermostaat of een slimme koelkast die je met een app op je telefoon bedient. Door het apparaat te verbinden met het internet wordt het apparaat ‘slim’ en gaat er wereld aan mogelijkheden open. 

Lees verder: Wat is IoT (Internet of Things)?

IoT-app maken

Een IoT oplossing bestaat uit een combinatie van hardware en software. De software kan een mobiele app zijn, een web app of een app geïntegreerd in het device. Zo gaan we te werk bij het ontwikkelen van een IoT-app.
 

1. Proof of Concept

Met een Proof of Concept test je de levensvatbaarheid van een idee. In het geval van IoT gaat het dan vooral om technische haalbaarheid. Het moet mogelijk zijn om de hardware te koppelen met software. De meest gangbare manier is om dit te doen via een API-koppeling

2. Hardware en documentatie aanleveren

Zodra de Proof of Concept-fase geslaagd is, kan de hardware verder uitgewerkt worden. Als softwareontwikkelaar werken we dan op basis van cocreatie aan het IoT-product. Samen met de klant en de hardwareontwikkelaar. We hebben (een MVP van) de hardware en de documentatie nodig om aan de slag te kunnen. In de documentatie staat bijvoorbeeld hoe er gekoppeld kan worden met de hardware en welke (on)mogelijkheden er zijn.

3. Software koppelen

De hardware zendt een signaal uit die we via API kunnen koppelen aan de software. Meestal gebeurt dit met WiFi of Bluetooth in combinatie met een sensor. Wij halen het signaal op, vertalen het en maken het zichtbaar in de app. Denk aan een camera die beweging registreert en een signaal verzendt naar de app, wat we vervolgens tot uiting brengen.

4. App ontwikkeling

Wanneer de koppeling tussen hardware en software naar behoren werkt, kan de app gebouwd worden. Dat doen we bij Myler Media in vier stappen:
 

  1. Define - In samenspraak met de klant werken we belangrijke userflows en klantreizen uit om zicht te krijgen op de klantervaring en te weten voor welke problemen/pijnpunten we een oplossing ontwerpen. Dit werken we uit in een concept.

  2. Design - We werken de verschillende schermen visueel uit. Daar bouwen we wireframes en prototypes van die we testen bij eindgebruikers met gebruiksscenario's. 

  3. Development - We bouwen de app in Agile sprints. Na elke sprint wordt een werkend (deel)product opgeleverd. Na de laatste sprint is de applicatie af.

  4. Improve - Na ontwikkeling blijven we onderhoud uitvoeren om te zorgen dat de app toegankelijk blijft bij updates van Google en Apple en/of nieuwe regelgeving. En dat de app blijft werken bij storingen, crashes, bugs of verouderde libraries.
     

Bij het ontwikkelen van een geïntegreerde app spelen wat meer beperkingen. We zijn dan bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal RAM, pixels en kleuren die beschikbaar zijn in het (scherm van het) device. 

5. Testen, testen, testen

Bij het maken van een applicatie voor een IoT-device is de testfase veel uitgebreider. Het is namelijk geen standaard omgeving waarin we ontwikkelen. Naast bugs in de software kunnen er ook problemen optreden bij het verbinden van de applicatie. Testen, testen, testen dus!

6. Updates en doorontwikkeling

Bij de ontwikkeling van native apps verzorgen we het onderhoud. We zorgen dat de app blijft voldoen aan de regels van Google en Apple en blijft werken na updates van het besturingssysteem. Bij geïntegreerde apps of web apps is dit wat minder aan de orde. Ook houden we rekening met updates van firmware.
 

Standaard komen we ieder kwartaal weer bij elkaar om de doelen en ambities te bespreken. Ook blikken we terug op het gebruik van de afgelopen periode. Wat ging er goed en waar liggen kansen? We dragen pro-actief ideeën aan om de app steeds verder te verbeteren en door te onwikkelen.
 

Lees ook: iotspot: “Myler Media heeft onze app naar het volgende niveau gebracht”

Conclusie

De ontwikkeling van een IoT-applicatie is eigenlijk helemaal niet zo anders dan het ontwikkelen van een ‘normale’ app. Zoals het maken van een iOS app bijvoorbeeld.

Natuurlijk zijn er wel wat verschillen. In plaats van gebruikssignalen, moet de IoT-app ook reageren op externe signalen die verzonden worden vanuit het IoT-device. We besteden meer aandacht aan testen om zeker te weten dat de verbinding in stand blijft. En we werken op basis van cocreatie samen met de hardwareontwikkelaar. Dat vinden wij altijd erg interessant en leerzaam!
 

Wij vinden de wereld van IoT te gek! We zijn daarom altijd benieuwd naar nieuwe innovatieve concepten om aan te werken. Maak nu een vrijblijvende afspraak om samen jouw IoT-ideeën te bespreken!

Ook interessant: 

Deel dit artikel