10 November 2022

3 manieren om applicaties aan elkaar te koppelen

Wanneer je verschillende softwarepakketten gebruikt, is het slim om deze applicaties te koppelen. Om tijd te besparen en fouten te voorkomen.
Shape 6

Wanneer je als organisatie verschillende softwarepakketten gebruikt, kan het voordelen opleveren om deze applicaties te koppelen. Bijvoorbeeld om automatisering mogelijk te maken, efficiënter te werken en menselijke fouten te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om applicaties te koppelen.

1. Applicaties koppelen met bestaande API

Met API wordt communicatie mogelijk tussen twee systemen. In zowel je boekhoudpakket als je CMS heb je bijvoorbeeld klantkaarten met contactgegevens. Met een API-koppeling begrijpen beide systemen welke informatie in welke velden staan. Een aanpassing in het ene systeem zorgt door de koppeling automatisch voor een wijziging in het andere systeem. Lekker efficiënt!

De makkelijkste (en goedkoopste) manier om twee softwarepakketten te koppelen is door een bestaande API-koppeling te gebruiken. 

  • Populaire pakketten hebben meestal kant-en-klare API-koppelingen met andere software. Deze service levert concurrentievoordeel en grotere klanttevredenheid op. Met een paar klikken verbindt je de software en kun je aan de slag.

  • Ook bouwen onafhankelijke ontwikkelaars koppelingen die je tegen betaling kunt gebruiken. Je betaalt dan voor het onderhoud van de API-koppeling en de uren die iemand aan development besteed heeft.

2. Applicaties koppelen met een integratieplatform

Geen standaardkoppeling vanuit de leverancier? Misschien heeft een onafhankelijk integratieplatform de koppeling die je zoekt. Dit wordt ook wel iPaaS (integration Platform as a Service) of middleware genoemd. 

Een integratieplatform is een online omgeving waar je verschillende softwarepakketten aan elkaar verbindt via een bibliotheek van kant-en-klare API-koppelingen. Hier betaal je een vast bedrag per maand voor.

3. Applicaties koppelen met maatwerk API

Is er geen standaard integratie tussen de twee applicaties die je wilt koppelen en biedt een integratieplatform ook geen uitkomst? Meestal is het dan mogelijk om zelf een API-koppeling te bouwen. Voorwaarde is wel dat beide pakketten het toestaan om data uit te lezen. Gelukkig is dat tegenwoordig vaak wel het geval.

Een maatwerk API is niet de goedkoopste oplossing. Er komt behoorlijk wat uitzoekwerk, development, testen en onderhoud aan te pas. Toch verdienen bedrijven die investering vaak snel terug. Zeker wanneer een koppeling één medewerker minder op de payroll betekent.

Bekijk onze dienst: Maatwerk API-koppelingen maken & automatisering

Wat is de beste oplossing?

Dat is compleet afhankelijk van de applicaties die je wilt koppelen. 

  1. Als er een kant-en-klare API-koppeling beschikbaar is vanuit de leverancier is dat altijd de beste en goedkoopste oplossing. 

  2. Als je meerdere softwarepakketten met elkaar wilt laten communiceren, is een integratieplatform van meerwaarde. Tenminste, als ze de koppelingen aanbieden die jij nodig hebt.

  3. Maatwerk API-koppelingen zijn de beste optie wanneer er geen kant-en-klare oplossingen voor handen zijn. Of wanneer bestaande koppelingen niet doen wat jij graag zou willen. De kosten zijn hoger, maar door de besparing in personeelskosten verdien je het vanzelf terug.
     

Zoals je ziet, zijn er verschillende mogelijkheden voor het koppelen van applicaties. Wil je een maatwerk API-koppeling laten bouwen? Onze developers hebben hier jarenlange ervaring mee en helpen je graag. Neem contact met ons op of lees hier eerst meer informatie.

Deel dit artikel