11 May 2020

5 redenen om apps te ontwikkelen in Agile sprints

Steeds meer organisaties kiezen er tegenwoordig voor om scrum te werken. Deze aanpak heeft zich de afgelopen jaren flink bewezen in de software wereld. Ook binnen Myler Media blijven we onze werkwijze ontwikkelen en scherpstellen.
Shape 6

Agile sprints in app ontwikkeling

Steeds meer organisaties kiezen er tegenwoordig voor om scrum te werken. Deze aanpak heeft zich de afgelopen jaren flink bewezen in de software wereld. Ook binnen Myler Media blijven we onze werkwijze ontwikkelen en scherpstellen. Al sinds een aantal maanden werken wij met onze teams op basis van agile sprints. Lees hieronder de 5 grote voordelen van het ontwikkelen van jouw app-idee in agile sprints. 
 

Wat zijn Agile sprints?

De Nederlandse definitie van Agile is ‘wendbaar’. Agile werken is werken met multidisciplinaire development teams in korte project cycli. Scrum is de toepassing van agile werken, waarbij development teams grote projecten (zoals het ontwikkelen van een app) in kleine, overzichtelijke deelprojecten worden verdelen. Dit noemen we sprints. 
 

Na iedere sprint wordt er een werkend (deel)product opgeleverd die overeenkomt met de user stories die zijn opgesteld door de klant en product owner. 
 

Maar wat zijn hier nou de voordelen van?
 

1. Verbeter de samenwerking

In de traditionele werkwijze werden klanten alleen bij de kick-off en oplevering van het project betrokken. De klant was verantwoordelijk om het team zo goed mogelijk te briefen. Na de briefing was er stilte, en de enige vorm van communicatie liep via de projectmanager. Het proces daarna was niet transparant en de klant kreeg er weinig tot niets van mee. Dit zorgde er vaak voor dat er geen draagvlak werd gecreëerd met de development teams en de hoeveelheid ruis in de communicatie nam alleen maar toe. Verwachtingen liepen scheef en er ontstond veel onduidelijkheid.
 

Bij de agile werkwijze is dit volledig omgedraaid. De klant wordt in het hele proces betrokken. Deze vorm van samenwerking vraagt om commitment van beide kanten. Het is namelijk de samenwerking dat ervoor zorgt dat het project succesvol wordt. Het eindproduct is een doel en de Agile werkwijze verzorgd het proces.
 

De klant voorziet bij elke sprint het development team van input en feedback waarmee zij aan de slag kunnen. Er ontstaan korte communicatielijnen waardoor de verwachtingen goed gemanaged worden en iedereen elkaar goed begrijpt. 
 

Aan het einde van elke sprint wordt er een deeloplevering gedaan aan de klant. Door het product continu opgeleverd te krijgen ziet de klant wat de output en het resultaat is van het team. 
 

2. Verhoog de kwaliteit

Door met het hele team agile te werken ben je continu bezig met het verbeteren van het bestaande software. De klant levert snel feedback aan waardoor je continu kan bijspringen in het proces. Software wordt gedurende de sprints getest en aan het einde van de sprint (werkend) opgeleverd aan de klant. 
 

Zo ontdekken we snel en vroegtijdig fouten, bugs en issues die je anders pas achter na livegang zou ontdekken. Door er nu snel op in te springen en het als team op te lossen wordt de kwaliteit van het werk verhoogd waardoor je dus snel meer meters kan maken!
 

3. Sneller ontwikkelen

Waar we vroeger nog werkte met lange gantt charts, moeilijke planningen en releases werkt dat met sprints anders. Als team zijn we verantwoordelijk voor het creëren van software die waarde levert aan de eindgebruiker. Dat betekent ook dat we iedere sprint kritisch met de opdrachtgever kijken wat we in de sprint gaan ontwikkelen. 
 

Na elke sprint wordt er een sprint demo gegeven aan de klant. Hierin wordt een werkend deelproduct gepresenteerd door het team. Een groot en complex project wordt op die manier opgedeeld in kleinere deelprojecten waardoor je snel kan ontwikkelen en een snellere time-to-market hebt. 
 

4. Blijf continu in ontwikkeling

In de traditionele werkwijze werkte onze designers en developers op en af aan projecten. Soms samen, maar vaak individueel. Doordat zij continu van project wisselde zorgde dit voor minder focus en verloren we tijd en was het niet efficiënt genoeg. 
 

In sprints werk je een langere periode van tijd vast aan één project. Binnen Myler Media werken we nu met sprint lengtes van 1 tot 2 weken. Voor een klant is dit optimaal omdat we als team volledig gefocust werken. Het maakt het plannen voor beide partijen een stuk makkelijker en aangenamer. Teams kunnen zich focussen op één doel en de taken die er nodig zijn om het doel te bereiken. Gedurende sprint(s) zijn we dus ook continu in ontwikkeling en maken we snelheid! 
 

5. Maak meer plezier samen

Het werken in sprints zorgt voor een duidelijk doel voor het team. Daardoor ontstaat er meer focus en minder overbodig overleg. Daarnaast zorgt het werken van sprints ook voor een betere samenwerking tussen- en met de klant en de verschillende disciplines onderling. Het kan dan ook niet anders dan dit een toffe samenwerking wordt!
 

Sprintje trekken? 

Ben jij benieuwd hoe we jouw app-idee tot leven kunnen brengen in een sprint? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om samen te brainstormen. We zijn benieuwd naar jouw idee!
 

 

Ook interessant:

Deel dit artikel